Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От F1 поискали шефовете на отбори да напомнят на пилотите си да...

От F1 поискали шефовете на отбори да напомнят на пилотите си да внимават с езика по време на състезания

3726
0
Формула 1, F1, контейнер
снимка: Спас Генев

Шефовете на отбори във Формула 1 трябва да напомнят на пилотите си да внимават с езика по време на сесии и състезания. Въпросът е бил повдигнат по време на среща на F1 комисията в началото на тази седмица в Лондон.

Лично президентът и CEO на F1 Стефано Доменикали е посочил на ръководителите на екипи, че не бива да забравят излъчването на радио комуникация по време на надпреварите

Режисьорът на предаването филтрира съобщенията и избира какво да пусне в ефир. Доменикали е заявил, че значителна част от аудиторията обаче все още са млади хора, както и че определен тип език може да бъде сметнат за обиден. Информацията е на британския вестник „Таймс“.

Повод за цялото нещо бе комуникацията на Макс Верстапен със състезателния му инженер Джанпиеро Ламбиазе. Голяма част от репликите на пилота бяха заглушавани заради нецензурни думи и изрази. След финала той използва също обидна реплика по адрес на критиците си и препоръча който не го харесва, да не го слуша.

„Ако хората не харесват езика ми, да не слушат. Да намалят звука. Аз гоня успех. Мисля, че вече съм се доказал. Винаги искам да оптимизирам всичко. Според някои може да не съм толкова изразителен по радиото, но това си е тяхно мнение“, заяви Верстапен.

Доменикали подчертал, че „пилотите са ролеви модели и трябва да се държат подобаващо“

Състезателите по принцип не биват наказвани за по-солен език, освен ако не съдържа особено обидна квалификация. Последният подобен случай бе с Юки Цунода в Австрия. Пилотът на Виза РБ използва дума по адрес на други пилоти, която означава умствено изостанали. На изслушването при стюардите се бе извинил и посочил, че английският не му е роден език и не бил наясно със значението на думата. Беше му наложена глоба от 40 000 евро. Половината от сумата е условна и ще се дължи при повторение на провинението.

Езикът на Верстапен бе един от няколко проблема за нидерландския пилот, възникнали по време на Гран при на Унгария. Фактът, че бе карал в онлайн състезание до 3 сутринта, бе отбелязан като непрофесионален и това също го ядоса. После Хелмут Марко каза, че са се разбрали да не стои толкова до късно буден по време на състезателни уикенди. Макс контрира, че всъщност успокоил отбора си, че скоро няма други онлайн състезания и нищо не му е забранено.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)