Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 От ФИА предложили глоба и 25% намаление на времето в аеротунела на...

От ФИА предложили глоба и 25% намаление на времето в аеротунела на Ред Бул?

4578
0
Ред Бул, Ред Бул Рейсинг, Ред Бул F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Формула 1 продължава да се вълнува от ситуацията с Ред Бул и бюджетния лимит на отбора от Милтън Кийнс за сезон 2021. Във ФИА явно са убедени, че тимът е нарушил финансовите правила. Още в четвъртък се разбра, че от федерацията са направили предложение на отбора. Не бе съобщено обаче какво е то. Ред Бул може да приеме офертата, което означава да се съгласи с определена от ФИА санкция без право да обжалва и въпросът да приключи. Ако екипът не се съгласи, че е допуснал превишение на бюджета, случаят тепърва ще се разглежда.

Един от слуховете, които се обсъждат този уикенд в падока на пистата Circuit of the Americas, е, че предложението към Ред Бул се състои от глоба и 25% намаляване на времето за аеродинамични изследвания за догодина.

Размерът на евентуалната глоба не се уточнява. Най-често се споменава превишение от $1,8 млн. Засега не е ясно каква парична санкция според ФИА би била подходяща.

Според Ауто Мотор унд Шпорт от Ред Бул не са се съгласили с предложението. Разговорите обаче продължавали и все още не се е стигнало до варианта случаят да стигне до специална комисия. Нещата са толкова сериозни, че в консултациите било включено и семейство Матешиц. След Гран при на Сингапур имаше слух, че Дитрих Матешиц е починал. Това не се потвърди. Не става ясно обаче какво се има предвид под „семейство Матешиц“, като се има предвид, че австрийският милиардер никога не се е женил. По принцип има един син.

С особен интерес се очаква днешната пресконференция на шефовете на отбори. Кристиан Хорнер от Ред Бул е в група със Зак Браун (Макларън) и Матия Биното (Ферари). Ръководителят на Скудерията още отпреди официалното съобщение на ФИА за нарушение на Ред Бул настоява за много строги санкции. Главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг пък написа писмо до федерацията и ръководството на Формула 1, в което нарече нарушаването на финансовия регламент „измама“. Същото определение използва вчера и Гюнтер Щайнер от Хаас.

Хорнер и съветникът на Ред Бул Хелмут Марко по принцип не пазят мненията си за себе си. След официалното изявление от страна на Ред Бул, в което се казваше, че отборът е убеден в своята невинност, те не са казали и дума по въпроса с бюджетния лимит

Марко бе питан от Скай Германия в Остин дали ще направи някакъв коментар.

„Няма ново изявление. Нищо не мога да кажа. Зависим от ФИА и очакваме обратна информация. Най-неприятното нещо в тази ситуация са безбройните безпочвени слухове и сериозни обвинения. Но те не дойдоха от ФИА, а от съперници. Да печелиш в спорта не ти печели нови приятели. Някои си мислят, че така ще придобият предимство, но не са познали“, заяви Марко.