Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборите се разбраха с F1 ръководството за парите за спринтовите стартове

Отборите се разбраха с F1 ръководството за парите за спринтовите стартове

2987
0
грид, стартова решетка, старт, Формула 1, F1, Гран при на Тоскана, Муджело
снимка: Пирели

Експериментът със спринтови надпревари в събота по време на състезателни уикенди от Формула 1 ще се състои, след като ръководството на спорта се разбра с отборите относно исканите компенсации. Екипите поискаха допълнителни средства, тъй като спринтовете не бяха предвидени, когато бе гласувано ограничението на бюджетите.

Засега не е ясно каква точно е договорката. Говори се, че от Либърти Медия са се съгласили да платят около 500 000 долара на отбор, както и да вдигнат лимита на годишния бюджет със същите пари. Смята се също така, че тимовете ще имат възможност да търсят допълнителна компенсация за повреди, понесени по време на спринтова надпревара.

Експериментът вероятно ще бъде проведен за първи път на пистата Силвърстоун във Великобритания. Италия и Бразилия са другите места, където F1 възнамерява да има спринтови стартове. Възможно е обаче това да се промени.

„Не може да пренебрегваме факта, че тези автомобили са безкрайно скъпи. Особено в сезон, през който бюджетните ограничения имат значително влияние върху работата ни. Тук говорим и за нещо като квалификационно състезание. Това не те прави победител в Гран при. Трябва да защитим ДНК-то на спорта, историята. Победител в Гран при трябва да е спечелилият в неделя следобед пилот. Съботният старт не е такова състезание“, заяви по-рано шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

От тази гледна точка надпреварите в събота щели да се наричат „спринт квалификация“. Ще се дават точки на класираните от първо до трето място. Подреждането освен това ще определя стартовата решетка за неделното състезание. Всичко това не е потвърдено. През уикенда на Имола в края на следващата седмица щели да се направят последни уточнения и тогава всичко да се оповести официално.