Начало Избрани Оукс: Не разполагаме със сребърен куршум, който да обърне представянето ни

Оукс: Не разполагаме със сребърен куршум, който да обърне представянето ни

28
0
Оливър Оукс
Оливър Оукс, снимка Спас Генев

Оливър Оукс е реалист за шансовете на Алпин до края на сезона. Британецът призна, че не „разполага със сребърен куршум“, който да обърне представянето на отбора. Оукс се надява по-доброто изпълнение на уикендите да помогне за спечелването на още точки в борбата при конструкторите.

Алпин направи известна крачка напред след ужасяващият старт на сезона. Френският отбор все по-често попада в топ 10 и в някои дори случаи дори успява да класира и двете коли. Но в последните три надпревари Алпин отново беше далеч от зоната на точките и не разполагаше с нужното темпо.

Понастоящем Алпин заема деветото място при конструкторите с актив от 13 точки. Базираният в Енстън тим беше изпреварен от Уилямс след Гран при на Азербайджан. По този начин единствено Заубер се намира зад Алпин. Тимът от Хинвил продължава да бъде без спечелена точка от началото на сезона

Алпин се ръководи от Оукс от началото на втората половина на сезона. Според британеца, средната част на колоната е изключително сгъстена. Следователно всяко едно подобрение, което дава една десета може да окаже огромно влияние върху резултатите и борбата при конструкторите.

От друга страна Оукс остава предпазлив по отношение на прекаленото разчитане на актуализации, особено като се предвид смесеният успех на някои от тях през сезона.

„Когато си в F1 отвътре, а не отвън, четеш всичко това и след това си в нея и си казваш: „Наистина е сгъстено“, сподели Оукс.

Шефът на Алпин вярва, че подобренията са ценни. Но в същото време той е категоричен, че ефективност зависи в голяма степен от различни фактори. Тук се включват характеристиките на пистата, типовете гуми и оптимизацията на настройките.

„Малко се разминавам с мнението, че подобренията са супер важни“, обясни Оукс. „В момента има истинска разлика, ако те действително работят, когато се появят на пистата. Нека да видим типовете писти, които ни остават в календара. Едва тогава можем да определим ценни биха били дадени подобрения.“

„Има аргументи да се каже, че от характеристиките на тези писти, гумите и подхода може да се извлече повече, отколкото само от един чист ъпгрейд“, каза още директорът на Алпин.

Оукс посочи, че едно добро изпълнение на уикенда може да донесе добри точки. Пример за това беше случилото се в Зандвоорт, където Пиер Гасли финишира девети. Това са единствените точки, които Алпин спечели от началото на втората половина на кампанията.

„Аз съм доста прагматичен. Не разполагаме със сребърен куршум, който да обърне представянето ни. Просто трябва да продължим да работим здраво и да се подобряваме“, заяви Оукс.

„Мисля, че първият ми уикенд в Зандвоорт наистина като че ли подчерта това нещо. Всъщност не ставаше въпрос само за някакви подобрения и актуализации, а за изпълнение на един наистина добър уикенд. Наистина имаше някакво доказателство за тази визия“, заключи Оливър Оукс.