Начало Рали Ожие и Латвала взеха двойна победа за Фолксваген в Мексико

Ожие и Латвала взеха двойна победа за Фолксваген в Мексико

39
0
Себастиен Ожие

Себастиен Ожие и Яри-Мати Латвала спечелиха двойна победа за Фолксваген в рали Мексико, трети кръг от световния шампионат за 2014 г. Това е и трети двоен успех на отбора след триумфите в Монте Карло и Швеция, както и седми пореден за екипа. Екипажите преодоляха успешно изпитанието да откриват отсечките в началото на надпреварата, а след това не допуснаха грешки до финала.

Ожие взе победата с аванс от 1:12.6 мин и излезе начело във временното генерално класиране на първенството. Преднината му е три точки пред Латвала.

Мексико е наистина фантастична страна за нас! – възкликна французинът. – Харесвам това рали и изглежда то също ме харесва. Тук взех първата си победа в джуниър шампионата през 2008 г., тук спечелихме с Фолксваген миналия сезон и сега сме пак на най-високото стъпало на подиума. Чувството е фантастично. Наистина исках тази победа след грешката ми в Швеция. С Жулиен (Инграсиа – навигаторът му, б.р.) се въздържахме от поемането на каквито и да са рискове през последния ден. Сега ще трябва да чистим пътя в началото на рали Португалия, но точките бяха по-важни от всичко останало.

Латвала заяви, че е много доволен от второ си място. Той сподели, че не е могъл да навакса изоставането си от първия ден и затова се е съсредоточил основно върху подиума:

Ралито бе много трудно и крайно натоварено за колите. Нашето Поло се справи великолепно с всичко, а тимът ни свърши перфектна работа, за което благодарим. Това бе най-доброто рали Мексико досега за Мика (Антила – навигаторът му, б.р.) и мен. Преодоляхме трасето без грешки и финиширахме втори.

Хюндай спечелиха подиум в третия си WRC старт – Тиери Нювил завърши трети в Мексико. Той удържа позицията до последно, но драмата за белгиеца дойде към края на последната отсечка. Той спира на два пъти заради теч на радиатор и не бе ясно дали ще стигне до края. Нювил и Никол Гилсул обаче спасиха положението с… бира! Спонсорите на ралито от Корона любезно им предоставиха най-голямата си налична бутилка и те попълваха липсите с пенливата течност. По-забележителното обаче бе, че Нювил се справи безгрешно и въпреки някои технически проблеми, се опази и зае последното място на почетната стълбичка.

С най-добър резултат в кариерата си се поздрави Елфин Еванс, който стана четвърти в третия WRC кръг за 2014 г. Мартин Прокоп едва не отпадна, след като почти обърна своя Форд Фиеста RS WRC, но все пак се върна на пътя и стана пети. Топ 10 допълниха Бенито Гера, Крис Аткинсън, Мико Хирвонен, Мадс Остберг и Юри Протасов.