Начало WRC News Ожие: Ще е необходимо малко време, за да усвоя този рекорд

Ожие: Ще е необходимо малко време, за да усвоя този рекорд

432
0
Себастиен Ожие, Тойота
Себастиен Ожие, снимка Тойота

Себастиен Ожие каза, че деветата му победа в рали Монте Карло е безценна. Французинът смята, че ще му е необходимо малко време, за да усвои и осмисли това невероятно постижение.

Ожие спечели тазгодишното издание на рали Монте Карло. Французинът наложи доминацията си още в първите два вечерни етапа в четвъртък. Осемкратният световен шампион в WRC не остави никакви шансове на своите съперници и контролираше по своя начин надпреварата. В крайна сметка Ожие завърши с аванс от 18.8 сек. спрямо действащия първенец в WRC и негов съотборник в Тойота Кале Рованпера.

Триумфът на Ожие го превръща в най-успешния пилот в историята на прочутото състезание. 39-годишният пилот състезател подобри постижението на сънародничка си Себастиен Льоб, който има осем успеха. Също така това беше първата победа на Ожие с навигатора Венсан Ланде.

„Огромно е. Обичам това рали. То е това, което ми даде мечтата да съм пилот още в самото начало. Също така съм много щастлив и заради Венсан. За него е истинска мечта да запише първата си победа в WRC“, сподели Ожие след края на последния специален етап на рали Монте Карло 2023.

„Все още трябва да се наслаждаваме на тези моменти. Ето затова сме все още тук [WRC] и искаме да грабнем няколко победи като тази. Да спечелиш такъв знаменит успех в Монте e безценно. Това означава много. Със сигурност в моите очи това рали винаги е нещо специално. Мисля, че мога да се гордея със себе си и с моя отбор, защото това беше един невероятен уикенд, тъй като Тойота ни предостави фантастични инструменти.

„Ще е необходимо малко време, за да усвоя този рекорд. Но честно казано наистина оценявам този момент.“

Ожие има невероятен рекорд в рали Монте Карло, който едва ли някога ще бъде подобрен. Французинът има 8 победи и три втори места през последните 11 години.

Шефът на Тойота в WRC Яри-Мати Латвала определи рекорда на Ожие в Монте Карло като настина невероятен. Според финландеца, резултатът на французина доказва, че опитът в това рали носи някакви дивиденти.

„Това е невероятен рекорд. Той показва, че няма значение дали си малко по-възрастен. Изглежда опитът е в състояние да помогне за спечелването на тези ралита, както сега видяхме при Ожие тази година и Льоб миналата година. Според мен опитът е в основата на играта“, каза Латвала.

Все още не знае кое ще е следващото рали, в които ще се включи Ожие. Французинът може да участва в третия кръг за сезон 2023 в Мексико.

Междувременно Себастиен Льоб поиска реванш от Ожие. Деветкратният световен шампион в WRC пропусна състезанието в Монте Карло заради ангажиментите си в рали Дакар. Той все пак поздрави своя сънародник и отправи предизвикателство към него.

„Браво, Себ Ожие. Кога ще дойде отмъщението на пенсионерите от WRC?“

Ожие от своя страна заяви, че се надява двамата да се изправят един срещу друг във френските Алпи през следващата година.

„Надявам се! За никого не е тайна, че обичам да се състезавам. Когато той е там, ралито става приятно съревнование. Колкото по-луди сме, толкова по-добро е шоуто“, каза Ожие.

„Смятам, че ще е страхотно той да се появи догодина. Надявам се останалите момчета в шампионата да могат да направят едно готино състезание“, завърши пилотът на Тойота.