Начало WRC News Ожие триумфира в рали Монте Карло пред Еванс и Нювил

Ожие триумфира в рали Монте Карло пред Еванс и Нювил

1166
0
Себастиен Ожие
Себастиен Ожие; снимка: Тойота

Себастиен Ожие спечели рали Монте Карло за рекорден осми път. Това е и 50-ти успех в кариерата на седемкратния световен WRC шампион. Французинът освен това е побеждавал в надпреварата с пет различни екипа – Пежо, Фолксваген, Форд, Ситроен и Тойота.

Четири бяха отсечките в последния ден от първия кръг на световния рали шампионат (WRC) за 2021 г. Ожие спечели първата и третата, Тиери Нювил взе втората. Повишеното темпо на белгиеца в комбинация с проблемите на Кале Рованпера – младият пилот спука гума – го изведоха по подиума. Втори остана Елфин Еванс.

Ожие победи и в пауърстейджа пред Рованпера, Еванс, Нювил, Дани Сордо. Това му донесе максимален актив от 30 точки – 25 за успеха в ралито и 5 бонус точки за този в последната отсечка.

„Спечелих ли пауърстейджа?“, попита Ожие, след като слезе от покрива на автомобила си. „Нелош край на този уикенд“, засмя се той след потвърждението, че е бил най-бърз и във финалната състезателна дистанция

„Мисля, че беше добро решение да подпиша за още една година с Тойота. Колата бе брилянтна, истинско удоволствие за каране. Яри-Мати, добре дошъл с победа!“, каза още французинът, приветствайки новия шеф на екипа и бивш негов съотборник Яри-Мати Латвала.

Еванс бе единственият реален съперник на Ожие през цялото рали, макар да не издържа на темпото на съотборника си

Уелсецът стори всичко по силите си, след като имаше опасения дали инцидентът в рали Монца, заради който загуби битката за титлата през 2020 г., няма да окаже сериозно влияние върху пилота. Той обаче демонстрира страхотно темпо.

„Никъде не бях на 100%, както трябваше да премина етапите. Не бях толкова постоянен, колкото ми се искаше. Представих се малко под очакванията си. Все пак второ място е чудесен резултат. Знаехме, че ще е много трудно и важното е, че стигнах до финала. От значение е също така да съм близо до Себастиен, за да мога да го притискам“, коментира Еванс.

Нювил също смяташе, че е можел да се представи по-добре.

„На места обаче ми липсваше увереност. Все пак това е добро класиране. Мартин (Видеге – новият му навигатор, б.а.) свърши прекрасна работа в първия си старт“, допълни Тиери.

Андреас Микелсен спечели във WRC2 пред Адриен Фурмо и Ерик Камий. Норвежецът ще се бори този сезон в по-ниската категория на световния шампионат. В последната отсечка за момент изтърва колата, удари снежна пряспа, но за негов късмет без сериозни последствия. Преди това бе натрупал наистина сериозна разлика, така че грешката не му се отрази твърде зле.

Пиер-Луи Лубе пък излетя от пътя и бе върнат обратно с помощта на няколко души, които очевидно бяха зрители на ралито. По принцип организаторите затвориха отсечките за публика и полицията се постара правилата да бъдат спазвани през последните няколко дни.