Начало Автомобилни новини Представиха новото MINI John Cooper Works

Представиха новото MINI John Cooper Works

51
0

Официалните вносители на Mini в нашата страна от BMW България представиха новия супер вариант John Cooper Works с картинг състезание за журналисти на пистата в София Ринг Мол. Така най-пряко се търсеше усещане за реалното пътно поведение на тези автомобили на шосето.

Представители на ClubS1 спечелиха и двете надпревари в разделените на две групи журналисти. Най-бърз при най-бързите бе Кирил Ракаров, а при при малко по-бавничките колеги пръв бе Христо Петров.

Доставките на MINI John Cooper Works в България започват от 26 юни 2015 г. Кампанията за въвеждане на модела на българския пазар ще продължи със специални събития MINI John Cooper Days в София и Варна, по време на които, феновете на моторните спортове ще могат да изпитат най-вълнуващото MINI на писта и в реални условия на шофиране.

Под предния капак работи най-силният двигател, поставян някога в MINI. Благодарение на технологията MINI TwinPower Turbo монтираният по традиция напречно 4-цилиндров бензинов двигател се отличава с подобрено разгръщане на мощността, спокоен ход и ефективност и комбинира тези качества с характеристика на мощността, ориентирана категорично към моторните спортове.

Двигателят реагира спонтанно на най-малките движения на педала на газта. Той разгръща максималният въртящ момент от 320 Нм още от 1 250 об/мин и го поддържа до 4 800 об/мин.  Агрегатът е с максимална  мощност от 231 к.с. при 5 200 об/мин и я поддържа до 6 000 об/мин. Повишението на мощността в сравнение с MINI Cooper S вече е по-високо с 30 кВт спрямо предишния модел, като задвижването на новото MINI John Cooper Works заема изключителна позиция и по отношение на еластичността. Тягата му осигурява не само темпераментно ускорение от място, но и особено динамични междинни ускорения. MINI John Cooper Works ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,3 сек. (автоматична трансмисия: 6,1 сек.), ускорението от 80 до 120 км/ч отнема 5,6 сек, максималната скорост е 246 км/ч. 

Насоченото към максимална мощност задвижване на новото MINI John Cooper Works е допълнено със специфична изпускателна система. С ниското си насрещно налягане на отработените газове тя подобрява спонтанното разгръщане на мощността на двигателя, като в същото време генерира и типичния за моделите на John Cooper Works звук на двигателя. Подаването на мощността към предните колела серийно е поверено на старателно адаптирана към двигателя 6-степенна механична скоростна кутия. Тя се отличава с ниско тегло, къси ходове на скоростния лост и оптимизирани акустични и вибрационни качества, като освен това предлага и една иновация, която изпъква особено впечатляващо при спортно шофиране на новото MINI John Cooper Works.

Като опция за MINI John Cooper Works се предлага шестстепенна трансмисия Steptronic Sport. Тя е с високия коефициент на полезно действие и високия комфорт на превключване с повишена динамика на превключването и екстремно бързи смени на предавките. В ръчен режим е възможно превключване на предавки с лостчета на волана. Освен това на разположение е и автоматичната функция Старт/Стоп.

 В комбинация с навигационната система MINI шестстепенната трансмисия Steptronic Sport може да адаптира превключванията на предавките съобразно профила на трасето.

Дизайнът на каросерията на новото MINI John Cooper Works подчертава ексклузивния и ориентиран към максимална динамика характер.

Отпред силно впечатление правят големите въздухозаборници, които още на пръв поглед говорят както за високите нужди на двигателя, спомагателните агрегати и спирачките от въздух за охлаждане, така и за изключителните динамични възможности на автомобила.

Серийните LED фарове са оградени с LED светлинния пръстен на дневните светлини, чиято долна част е бяла и изпълнява ролята на мигачи. 

Благодарение на увеличените в сравнение с предишния модел размери новото MINI John Cooper Works предлага оптимизиран пространствен комфорт на всичките четири места за седене. Вместимостта на багажника вече е 211 литра.

Ексклузивното серийно оборудване включва и новоразработен John Cooper Works кожен волан с мултифункционални бутони, както и John Cooper Works лайстни на праговете, John Cooper Works скоростен лост респективно селектор на трансмисията, педали и опора за крака на водача от неръждаема стомана и антрацитен таван.

Серийното оборудване на новото MINI John Cooper Works включва и MINI Driving Modes, които позволяват индивидуални настройки на автомобила. С въртящия се превключвател в основата на скоростния лост респективно селектора на трансмисията водачът може да избира между стандартната настройка MID Mode, както и SPORT Mode и GREEN Mode, за да активира подчертано спортни, балансирано комфортни или ориентирани към максимална ефективност настройки на автомобила. С помощта на MINI Driving Modes се променят настройките на педала на газта и кормилното управление, както и акустиката на двигателя.