Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис пред Верстапен и Сайнц в първата тренировка за Гран при на...

Норис пред Верстапен и Сайнц в първата тренировка за Гран при на Испания

3050
0
Гран при на Испания 2024
снимка, Пирели

Ландо Норис беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Испания в F1. Пилотът на Макларън записа обиколка за 1:14.229 мин. Втори на 24 хилядни остана Макс Верстапен с Ред Бул. Третото място беше заето от Карлос Сайнц от Ферари.

Времето преди началото на откриващата тренировка за уикенда беше сухо и слънчево. Температурата на въздуха беше 28 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 46. Нямаше вероятност за валежи по време на тази сесия.

Голяма част от пилотите излязоха на трасето веднага след светването на зеления светофар. Алонсо поведе колоната, следван от Ботас, Пиастри и др. В тази тренировка участва и Оливър Беърман. Британският тийнейджър замества Нико Хюлкенберг.

Цунода записа най-бързата обиколка след първите 5 мин. от първата свободна тренировка в Испания. Японецът направи обиколка за 1:16.917 мин. с гуми хард. По-голямата част от колегите му също използваха най-твърдите гуми на Пирели. Със средно твърди бяха пилотите на Уилямс, Хаас, Пиастри и Жу

Голяма част от отборите имат подобрения по своите автомобили. Сред тях са Ред Бул, Ферари, Астън Мартин и др. Скудерията има ново задно крило и други по-малки новости по SF-24.

Верстапен поведе след първите 15 мин. от тренировката в Испания. Състезателят на Ред Бул записа време за 1:15.424 мин. с гуми хард. Зад него бяха Ръсел, Сайнц, Хамилтън, Норис, Перес, Льоклер, Окон, Цунода и Строл. Единствено Логан Сарджънт не беше записал обиколка. Испанецът каза по радиото, че губи мощност, но продължи напред без особени проблеми.

Льоклер не беше много доволен от своя автомобил. Победителят от Гран при на Монако каза по радиото, че колата е „ужасна“ в момента. Доказателство за това беше лекото излитане в завой №13. Норис също се бореше със своя Макларън и излезе малко извън пистата.

Ръсел водеше след преполовяването на първата свободна тренировка за Гран при на Испания. Веднага след това беше изпреварен от Сайнц. Верстапен на свой ред поведе с време за 1:14.252 мин. с най-меките гуми на Пирели. Неговият съотборник Серхио Перес даде трето време също с меки гуми. Четвърти беше Норис, следван от Хамилтън, Льоклер, Пиастри, Окон, Цунода и Ботас.

Около 22 мин. преди финала на пистата беше развят червен флаг. Причината за него беше парче от крилото на Алонсо. Испанецът продължаваше да тества новите компоненти по своя болид. Междувременно Норис оглави класирането с обиколка за 1:14.228 мин с гуми софт.

Сесията беше възобновена след около 3 минути. Състезателите отново се върнаха на пистата в Испания и продължиха да трупат километри. Льоклер се оплака от съединителя на своя болид и се прибра в бокса. След това той се върна на пистата и беше блокиран от Ланс Строл.

 

Норис остана на първа позиция след приключването на сесията в Испания. Втори на само 24 хилядни остана Верстапен, следван от Сайнц и Ръсел. Пети и шести се класираха Перес и Пиастри. Топ 10 допълниха Хамилтън, Окон, Алонсо и Албон.