Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен оглави класирането в първата свободна тренировка на Спа

Верстапен оглави класирането в първата свободна тренировка на Спа

3157
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен оглави класирането в първата свободна тренировка на Спа. Пилотът на Ред Бул Рейсинг записа обиколка за 1:43.372 мин. Втори на повече от половин секунда остана Оскар Пиастри с Макларън. Третото място беше заето от Александър Албон (Уилямс).

Времето преди началото на първата тренировка на Спа беше сухо и слънчево. Температурата на въздуха беше 22 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 37. Условията бяха по-хладни в сравнение с тези в Унгария преди седмица.

Всички пилоти напуснаха трасето след старта на първата свободна тренировка в Белгия. Даниел Рикиардо се завъртя на изхода от бокса. Австралиецът успя да избегне удар с бариерите и продължи участието си в сесията.

Верстапен водеше след първите 15 мин. от сесията. Пилотът на Ред Бул записа обиколка за 1:44.524 мин. с гуми хард. Очаква се Верстапен да бъде наказан този уикенд заради използване на допълнителен двигател. Втори и трети бяха Ръсел и Хамилтън, които правеха обиколки с гуми медиум. Зад тях се намираха Пиастри, Льоклер, Норис, Сайнц, Гасли, Албон и Перес. Макар да се намирахме още в първата тренировка, трибуните около Спа бяха пълни.

Мерцедес има най-много новости на Спа. Тяхната цел е да подобрят цялостното представяне на F1 W15. Макларън и Ферари също имат някои новости, които са специално за това трасе. Алпин и Заубер също имат доста подобрения в своите автомобили. Двата отбора се надяват да направят крачка напред и да се борят за точки.

Около 30 мин. след старта на сесията пилотите започнаха да правят обиколки с меките гуми на Пирели. Ръсел поведе колоната с обиколка за 1:43.372 мин. Британецът веднага беше изместен от Пиастри и Верстапен. Нидерландецът използва нова задвижваща система и ще бъде наказан. Цунода също ще бъде санкциониран заради нов двигател на Хонда

Верстапен водеше колоната 20 мин. преди финала на първата тренировка на Спа. Пилотът на Ред Бул продължаваше да прави бързи обиколки и да има сериозно предимство спрямо всички останали. Втори на поне половин секунда беше Пиастри. Трети беше Албон, следван от Ръсел, Хамилтън, Льоклер, Перес, Норис, Сайнц и Строл. Мексиканецът се оплака от поведението на своя автомобил, а Алонсо- от работата на своя мотор. На последно място се намираше Окон. Французинът нямаше записано време в сесията.

В последните 10 минути нямаше сериозни подобрения на времената. Верстапен продължаваше да заема първото място, следван от Пиастри и Албон. Oблаците над пистата Спа започнаха да се сгъстяват. Очакванията бяха да има валежи в паузата между двете днешни тренировки. Същевременно стана ясно, че теч в охладителната система е причината Окон да стои в бокса. От Алпин потвърдиха, че той няма да кара до края на сесията.

Верстапен финишира първи в откриващата тренировка на Спа. Зад него се наредиха Пиастри, Албон, Ръсел и Хамилтън. Шестото място остана за Льоклер. В топ 10 влязоха още Перес, Норис, Сайнц и Строл.