Начало Рали Пауърстейджът във WRC може да се превърне в решаващ за изхода от...

Пауърстейджът във WRC може да се превърне в решаващ за изхода от ралитата

27
0
Яри-Мати Латвала

Пауърстейджът във WRC надпреварите може да се превърне в решаващ за изхода от състезанията, ако комисията за световните ралита към ФИА приеме редица промени в правилата. Следващото й заседание е насрочено за 24 май в Женева.

Комисията ще обсъжда доста различни възможни промени. Едната от тях е за пауърстейджа, като WRC мениджърът Мишел Мутон заяви, че няма нищо решено, а са налични доста опции.

Предложението е пауърстейджът да има много по-голяма роля при решаване на крайните позиции в състезание. Съществува притеснение, че в настоящия си формат, при който се дават бонус точки за най-бързите трима, отсечката не е достатъчно привлекателна телевизиите. Сега ще се дискутира нова идея: в този етап да се провеждат преки двубои за местата от първо до десето. Предложението е на трасето да се провежда паралелно бягане на заемащите в този момент първа-втора, трета-четвърта, пета-шеста, седма-осма и девета-десета позиция и по-бързият в конкретната битка да заеме в крайното класиране по-предното място. Провеждането на двубоите ще е в обратен ред, като победата се решава последна за максимален интерес от страна на предаващите тв-канали и публиката на трасето.

Ако вземем решение (в този дух), то следващият въпрос би бил при какви условия ще има смисъл от предаване на живо – споделя WRC промоутърът Оливър Сисла. – Телевизионното покритие на ралита струва повече, отколкото например предаването на мач по тенис на маса. Затова е в наш общ интерес да направим така, че инвестицията да се върне. Освен това е необходимо да намерим бродкастъри, желаещи да се занимават с подобна задача. Трябва да има смисъл и за феновете, и за пилотите, и за телевизиите. В момента работим по това как биха се получили нещата при подобен формат.