Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Перес най-бърз в първата тренировка в Баку. Льоклер втори, Верстапен трети.

Перес най-бърз в първата тренировка в Баку. Льоклер втори, Верстапен трети.

2543
0
Гран при на Азербайджан
снимка: Пирели

Серхио Перес оглави първата тренировка за Гран при на Азербайджан с време от 1:45.476, постигнато на най-меките гуми. Победителят от надпреварата в Монако бе с малко над десета по-бърз от Шарл Льоклер. Трети бе Верстапен пред Сайнц, а пети остана Фернандо Алонсо.

Температурата на въздуха по време на тренировката бе 26 градуса, а тази на пистата – 42. Голяма част от пилотите пък се оплакаха от силния вятър.

Всички пилоти излязоха бързо на трасето като почти всички бяха със средно твърдите гуми. Пилотите на Мерцедес и Ферари се оплакаха от силно подскачане на старт-финалната права. Няколко минути след началото се появи виртуална кола за сигурност след като Мик Шумахер спря на пистата заради повреда в колата си.

След подновяването на тренировката няколко минути по-късно, Макс Верстапен записа най-бърза обиколка с гуми медиум. Льоклер бе втори на около половин десета зад Макс. Пилотът на Ферари използва най-твърдите гуми и бе по-бърз в първите два сектора, но загуби много време на старт-финалната права.

Сесията отново бе прекъсната от виртуална кола за сигурност. Този път причина за това бе Николас Латифи, който също спря в зона за сигурност поради проблем с колата си.

Към средата на тренировката пилотите на Ред Бул бяха първи и втори, разделени от малко над половин десета в полза на Верстапен. Льоклер се намираше на над половин секунда зад тях, а четвърти бе Гасли. Французинът също се оплака от подскачането на колата си.

20 минути преди края, пилотите на Ред Бул и Ферари поставиха най-меките гуми и записаха по-бързи обиколки. След тях най-бърз бе Перес с време от 1:45.476. На малко над десета зад него бе Льоклер. Трети и четвърти към момента бяха Верстапен и Сайнц.

Верстапен имаше проблем с DRS-a си като горният елемент на задното му крило се огъваше при по-висока скорост на правите.

Класирането в челото се запази до края. Най-бързи в отделните сектори бяха съответно Перес, Льоклер и Алонсо. В самия край на тренировката Макс Верстапен се завъртя в предпоследния завой.