Начало Дакар Петерхансел затъна в дюните, Ал-Атия близо до успеха в Дакар

Петерхансел затъна в дюните, Ал-Атия близо до успеха в Дакар

63
0
Себастиен Льоб

Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс е все по-близо до победата при автомобилите в тазгодишното издание на рали Дакар. Катарецът завърши 8-ия етап от Сан Хуан до Писко с дължина 361 км на второ място и две отсечки преди края има аванс от 46:29 мин пред Хоан Рома с Мини 4х4 и 46:45 мин пред Себастиен Льоб с частно Пежо 3008 DKR.

Последният спечели етапа, следван на 7:27 мин от Ал-Атия. Трети остана Якуб Пригонски с Мини 4х4. Основният съперник за победата на Насър до днес – Стефан Петерхансел с Мини Бъги, загуби половин час в днешния пробег, след като на 2 пъти затъна в дюните. Така той изостана на 53:30 мин от водача и е 4-и само 2 отсечки преди финала.

Пригонски е 6-и в общото подреждане, като е само на 4 мин зад 5-ия Сирил Депре с Мини Бъги, който заедно с Карлос Сайнц-старши, затънаха в пясъците и загубиха много време.

При моторите досегашният лидер в Рики Брабек с Хонда отпадна след 8-ия етап от надпреварата днес. На 56-ия километър американецът получи повреда в двигателя и трябваше да се оттегли от състезанието.

Така начело излезе Тоби Прайс с КТМ, който завърши 3-и в отсечката, на само 1:13 мин сек зад съотборника си и победител Матиас Валкнер и на 28 сек зад Пабло Кинтанила с Хускварна. В генералното класиране Прайс има само 1 минута и 3 сек пред Кинтанила. На 6:35 мин от водача е третият Валкнер.

Миналогодишният шампион Сам Съндърланд с КТМ завърши етапа 4-и и заема тази позиция в общото подреждане, като е само на 3 сек зад Матиас. Пилотите, които имат реалистичен шанс за крайната победа, допълва петият Адриан ван Беверен, който в и водещият пилот на Ямаха.

Две отсечки преди финална битката за победата се очертава да бъде изключително оспорвана. От нея изглежда отпадна Кевин Бенавидес с Хонда, който имаше недобър ден и вече е над 20 мин от лидера. От надпреварата е аут и ветеранът Стефан Швитко. Словакът падна и получи наранявания по главата и беше откаран в болница.

В клас ATV 5-а поредна етапна победа записа Николас Кавилясо с Ямаха. Последният бе най-бърз и в етапи 1, 2, 4, 5, 6 и 7. Днес той завърши на 9:10 мин пред Густаво Галего (Ямаха). Трети остана Гонзалес Фероли със същата машина на 6 сек от втория.

Авансът на Кавилясо в общото класиране пред Гонзалес Фероли е вече над 1 час и 24 мин. Трети на 1 час и 47 мин е Галего, следван от Александър Жиру, който обаче е на повече от 3 часа от Николас.

В клас SxS Франсиско Лопес Контардо с Кан-Ам записа 4-а етапна победа в Дакар, като победи Кристиан Баумгарт с Кан-Ам с 4 минути и 47 сек. Трети остана Фарес Гуел (Кан-Ам) на 10 мин.

Контардо води убедително в генералното класиране с 54 мин пред Морено Пиазоли с Кан-Ам, завършил днешния пробег 4-и. Трети на повече от 1 час от лидера е Фарес Гуел.

При камионите досегашният убедителен лидер Едуард Николаев (Рус) с Камаз загуби цял час спрямо най-бързия в отсечката Дмитри Сотников също с Камаз и вече изостава с близо 27 мин от него в общото класиране.

Сергей Виазович с Маз и Жерар де Рой с Ивеко заеха 2-ото и 3-ото място в етапа, като са трети и 5-и в общото класиране, но без шанс да застрашат дуото на руските машини. Де Рой е на повече от 1 час от Сотников.