Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пиастри: Сейфти карът ми бе приятел днес

Пиастри: Сейфти карът ми бе приятел днес

1295
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри; снимка: Макларън

Оскар Пиастри спечели първа победа в кариерата си във Формула 1. Тя дойде в спринта в Катар, но все пак е сериозен успех за австралийския пилот, за когото сезон 2023 е дебютен във Формула 1. Състезателят на Макларън загуби за малко лидерството, но си го върна, а накрая удържа и разликата спрямо Макс Верстапен.

„Много съм щастлив. Беше крайно напрегнато състезание“, коментира Пиастри след финала

„Мислех, че ще имаме проблеми, когато всичките момчета със софт се бореха на старта. Техните гуми обаче се износиха доста бързо, което беше добре за нас. Сейфти карът ми бе приятел днес, след като и Макс се оказа зад гърба ми, но темпото ни бе прилично. Мисля, че в състезание, в което трябваше да се управляват толкова неща – гумите, болидите, темпото спрямо скоростта на съперниците с друга смес – се справихме наистина добре. Затова сме много щастливи.“

„Всичко научено в спринта освен това ще е полезно за Гран при надпреварата. Мислех, че ще имам неприятности, след като Верстапен стигна до второто място. Но скоростта бе чудесна. Справих се добре с гумите. Първа победа в спринт звучи доста готино“, допълни Пиастри.

Съотборникът му Ландо Норис не стартира добре и след това трябваше да се бори сериозно, за да се върне в топ 3

„От самото начало бяхме уверени, че ще успеем да се преборим, особено с Мерцедес. Освен това извадихме късмет с толкова коли за сигурност. Ако нямаше толкова сейфти кари, то медиумът определено щеше да е по-добрия избор“, призна Норис.

„Оскар свърши мега работа. Стори достатъчно, за да вземе победа този уикенд. Аз допуснах куп грешки, той не сбърка нито веднъж. Лошият ми старт направи всичко още по-сложно. Но се преборихме с изоставането и освен това имах време да се позабавлявам на пистата. Имаше чудесни маневри за изпреварвания чак до последния тур спрямо Джордж [Ръсел]. Така че подиум за отбора и като цяло страхотен ден за екипа ни“, каза още Норис.