Начало Избрани Пилоти от F1 искат запазване на новата конфигурация на Марина Бей

Пилоти от F1 искат запазване на новата конфигурация на Марина Бей

461
0
Марина Бей, Сингапур
снимка, Алфа Ромео

Пилоти от F1 искат запазване на новата конфигурация на Марина Бей и приветстваха последните промени по трасето. Някои от тях дори поискаха ФИА да позволи трасето да се използва в тази си версия за постоянно, а не само до края на 2026 г.

Тази година пистата Марина Бей претърпя някои промени заради строителни работи около залива „Бей“. Това е район, който се използва за изложби и други големи събития. Според новото оформление, комплексът от бавни завои след „Конаут“ е заменен от къса права с дължина от 400 метра. По този начин трасето в Марина Бей става малко по-бързо и лесно за минаване

Новото оформление на Марина Бей ще се използва до края на 2026 г. След това F1 отново трябва да използва старата версия на пистата. Разбира се, това ще се случи само ще се строителните работи са приключили напълно.

В петък се проведе традиционния брифинг на пилотите от F1. По време на него присъстващите бяха единодушни в подкрепата си за промените. Те дори предложиха те да станат постоянни. Разбира се, това зависи повече от зависи властите в Сингапур, а не от ръководството на F1 или ФИА.

Като цяло пилотите предпочитат по-бързия ритъм на новото оформление и не тъгуват заради липсата на бавните завои около трибуната „Бей.“

„Беше забавно. Смятам, че това е сериозно подобрение спрямо преди. Сега трасето е малко по-бързо, което спомага за намирането на по-добър ритъм. Така че, да, промяната в Марина Бей ми харесва“, сподели Алонсо.

„Предпочитам това оформление. Според мен, това ще създаде поне малко повече възможности и просто прави трасето малко по-бързо.“

Най-голямото предизвикателство за запазването на новото оформление е факта, че то заобикаля огромната постоянна трибуна „Бей“. Това на свой ред намаля общия капацитет на зрителите с 25 000, което не е никак малък брой. От търговска гледна точка, промоутърите в Сингапур имат желание да възстановят трибуната в бъдеще и отново да увеличат капацитета на Марина Бей

В допълнение се разбира, че няма как да се използва новата версия на Марина Бей в дългосрочен план. Според местни източници, върху правата също ще бъде изградена сграда като част от цялостния строителен проект.

Промоутърът на Гран при на Сингапур Колин Син посочи, че може да има компромис. Той предположи, че трасето отново ще обиколи трибуната на залива в бъдеще, но при ревизирана конфигурация.

Син също така добави, че сегашното оформление може да се използва и през сезон 2027, стига да не са приключили строителните работи.

„Не знаем колко време ще отнеме строителството на този комплекс. Може да отнеме повече от три години, за да се изгради напълно. Вероятно всичко ще е готово през 2028 г. Не знам точно.“

„След това може да се направи ревизия на някои завои и да се подобри пистата. Все още нямаме планове, но едва ли ще запазим тази права в по-дългосрочен план“, завърши промоутърът на Гран при на Сингапур.