Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите искат генерална промяна на спорта

Пилотите искат генерална промяна на спорта

67
0
пилоти

Асоциацията на пилотите в Гран при (GPDA) публикува декларация, в която се обяви за генерални промени в спорта, който в момента според тях е зле структуриран и посоката, в която се развива, не е правилната. Тя е подписана от председателя на GPDA Алекс Вурц и пилотите Себастиан Фетел и Дженсън Бътън и е адресирана към всички, заинтересовани страни – управляващите спорта, феновете, шефове и др.

Изявлението на пилотите идва след серия негативни изказвания на състезателите относно промените във формата на квалификацията и фактът, че това се прави в последния момент, без да се търси тяхното мнение.

В декларацията се казва, че пилотите са стигнали до заключението, че процесът на взимане на решения в спорта е остарял и зле структуриран, като това пречи да бъде постигнат прогрес. Дори това понякога може да доведе до обратен ефект и застой. И това се отразявало негативно на Ф1, възпрепятствайки я да бъде подготвена за следващото поколение фенове.

Затова пилотите призовават собствениците на спорта да обмислят преструктуриране на собственото си управление. И бъдещите посоки на развитие и решения, били те в краткосрочен или дългосрочен план, технически или бизнес ориентирани, трябва да бъдат базирани на един ясен план.

Този план трябва да отразява принципите и основните ценности на Формула 1. И в този план трябва да бъде обърнато повече внимание на добре обмислените действия и процеси, за да се запази Ф1 като върха в световния спорт, вместо да бъде вместо да бъде заложник на проблеми с управлението и малките промени в правилата.

„Ние, пилотите, обичаме своя спорт. От деца мечтаем да се състезаваме с най-бързите коли на най-добрите отбори по най-великите писти срещу най-силните пилоти в света, се казва още в декларацията. – Искаме да има конкуренция и обичаме Ф1 почти безусловно, което ни прави хората с може би най-чист интерес, освен феновете.

На мнение сме, че някои от последните промени – както спортни, така и технически, както и някои бизнес посоки – са разрушителни и не дават решение на по-големите проблеми, пред които е изправен спортът ни днес. В някои отношения те дори биха могли да застрашат бъдещето му.“