Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели залага на най-меките си гуми в Австралия

Пирели залага на най-меките си гуми в Австралия

518
0
Гран при на Австралия 2024
снимка, Пирели

Гран при на Австралия е трети кръг за сезон 2024 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на добре познатата писта Албърт парк с дължина 5.278 км и разположена в Мелбърн.

Гран при на Австралия е едно от класическите състезания в календара на F1. Страната приема стартове от световния шампионат от 1985 г. насам. Първоначално домакин на събитията е уличната писта в Аделаида.

От 1996 г. насам Гран при на Австралия се провежда на Албърт парк. Това е временно трасе, разположено в Мелбърн. Макар да е улична писта, в Албърт парк има зони за сигурност с чакъл и трева, което е нетипично за такъв тип трасета. През 2020 и 2021 г. състезанието не се проведе заради пандемията от коронавирус. Преди малко повече от две години пистата претърпя някои промени в оформлението си и беше напълно преасфалтирана

В Австралия Пирели залага на най-меките гуми от гамата си- С3, С4 и С5. Това е първият случай за тази година, в който италианският производител залага на такива смеси. Миналата година изборът беше С2, С3 и С4.

Решението да се изберат по-меки гуми беше взето след анализ на миналогодишното състезание, в което централно място заемаше C2. 10 пилоти използваха тази смес в 47 от общо 58-те обиколки, а трима – в повече от 50 обиколки. Гран при на Австралия 2023 се характеризираше с многобройни спирания, включително три автомобила за сигурност и три червени флага, както и две рестартирания от стартовата решетка и едно зад сейфти кар.

Пистата Албърт Парк се състои от 14 завоя, като преди няколко години беше преработена, за да стане по-плавна. Тя обаче все още е трудна за изпреварване, макар и не толкова, колкото в миналото. Преди години стратегията с едно спиране беше предпочитан вариант. Преминаването към по-меки гуми може да промени това. Различната стратегия може да създаде ситуации, в които разликата в темпото на автомобилите в резултат на различните нива на представяне на гумите да улесни изпреварванията.

характетистики на пистата в Австралия
снимка, Пирели
налягане в гумите
снимка, Пирели

Уикендът на Албърт Парк е любимо място в света на F1 благодарение на зашеметяващото си местоположение и оживената атмосфера на града домакин Мелбърн. Самата писта не е много трудна за гумите, като влошаването на качеството е по-важен фактор от износването. По това време на годината в Австралия започва есента. Това може да доведе до някои изненади, свързани с времето. В миналото температурните колебания и дъждовете са давали своя отпечатък върху състезателния уикенд.

От четвъртък нататък има богата програма от поддържащи състезания. Освен Формула 2 и Формула 3, тук има Порше Карера Къп и националния шампионат Supercars. Това означава, че на пистата ще бъде положена много гума, която да повлияе на нивото на сцепление

Михаел Шумахер е най-успешният пилот в Австралия. Седемкратният световен шампион спечели състезанията на Албърт парк през 2000, 2001, 2002 и 2004 г. По три победи на тази писта имат други световни шампиони като Дженсън Бътън (2009, 2010 и 2012 г.) и Себастиан Фетел (2011, 2017 и 2018 г.)  Две победи на Албърт парк са записали Кими Райконен (2007 и 2013 г.) и Люис Хамилтън (2008 и 2015 г.) Миналогодишното издание на Гран при на Австралия беше спечелено от Макс Верстапен.

Ферари е най-успешният конструктор на Албърт парк. Скудерията има общо 9 победи на това трасе от 1996 г. до момента. За последно Ферари триумфира в Мелбърн през сезон 2022 благодарение на Шарл Льоклер. Макларън има 6 успеха тук, Мерцедес- 4, Ред Бул- 2, а Уилямс- само един.