Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели обяви причината за спуканата гума на Райконен

Пирели обяви причината за спуканата гума на Райконен

31
0
Андреас Микелсен

Пирели обяви каква е причината за спукването на гумата на Кими Райконен в края на състезанието за Гран при на Великобритания. Финландецът се движеше на 2-а позиция, но 2 обиколки преди финала предна лява се спука и той трябваше да направи допълнителен питстоп за смяна, който в крайна сметка го остави на 3-о място.

След детайлно изследване от Пирели са установили, че проблемът не е възникнал от прекомерно износване, а от външни фактори. Пораженията по колана на гумата се дължат на външни елементи, като според Пирели става въпрос за контакт с бордюр на пистата.

„Първоначалната причина за пораженията по гумата е свързана с контакт с външно тяло, довело да частично разделяне на колана от каркаса. И на едно от тези две места, като логично следствие, част от протектора също се е откачил“, се казва в официалното съобщение от Пирели.

Италианският доставчик е проверил и други гуми, използвани в Гран при на Великобритания, за да види дали няма признаци за твърде голямо износване и потенциална възможност за разпадане. Оказало се, че всички гуми са структурно здрави и нямат проблеми.