Начало BG спорт Писта София с мисия за пътна безопасност

Писта София с мисия за пътна безопасност

730
0

Тази събота и неделя ще се поведе Писта София, 3-и кръг от националния шампионат на Затворен маршрут.

Организаторите от София кар моторспорт, Институт за пътна безопасност и Академия „Мирафиори“ ще превърнат предстоящия уикенд в истински автомобилен празник за малки и големи! Събитието ще се проведе на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Резбарска“.

На официалното откриване в събота от 11 часа на ул. „Резбарска“ ще присъстват Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Красен Кралев, министър на младежта и спорта.

Същинският фокус на събитието обаче е пътната безопасност и кампанията „Мисия 0“ на Института за пътна безопасност, която е по европейски модел. Тя цели не само намаляване на инцидентите по пътищата, но и към това изобщо да няма жертви.

Желанието на организаторите е да приобщят децата, юношите и възрастните към идеята за подобряване на безопасността на движение. Затова и в двата дни ще се провеждат безплатни обучения по безопасно шофиране.

За децата и младежите (от 6 до 18 г.) организаторите от София кар моторспорт са подготвили Национален шампионат по безопасно шофиране с картинги и учебни автомобили, който цели още в най-ранна възраст да възпитава култура на поведение на пътя.

Кандидат шофьорите ще могат да преминат през обучение и на автомобилен симулатор с изкуствен интелект, който следи за правилните реакции и познаването на правилата за движение.

 

За активните шофьори е предвидено обучение по безопасно шофиране в теория и практика с Академия „Мирафиори“. На специално обособено трасе участниците ще се качат в чисто нови автомобили Abarth, Fiat и Alfa Romeo. С тях ще преминат през упражнения за контрол в изкуствено създадени рискови ситуации. Целта на обучението е не само да подобри уменията зад волана, но и да провокира шофьорите да преосмислят поведението си на пътя.

Обучения ще има и за моторспорт ентусиастите – професионален рейсинг симулатор с виртуална реалност и дрифт академия с атлетите на отбор „Мирафиори“. Целта на обучението е да представи дрифта като сериозна моторспорт дисциплина, която представлява висша форма на контрол над автомобила. И в същото време да даде възможност на желаещите да направят първите си стъпки по правилния начин.

„Идеята е да насочим хората да практикуват дрифт на писта и на места, които са отредени за това, а не по улиците“, каза основателят на отбора Явор Алексов.

По време на Писта София ще видим още дрифт демонстрация на професионални атлети. Сред тях ще са двукратният европейски шампион по дрифт Александър Язов – Матрицата, европейският шампион Тодор Дунев и други. Моторспорт изложение, мотори, парад на ретро автомобили и супер коли също са част от програмата.