Начало MotoGP News Португалия на път да изпадне от календара на MotoGP

Португалия на път да изпадне от календара на MotoGP

42
0
MotoGP в Португалия
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Португалия на път да изпадне от календара на MotoGP. Това твърдят различни източници, включително Аутоспорт. Според тяхна информация, събитието на пистата край Портимао може да бъде извадено заради финансови причини. В същото време MotoGP е много близо до завръщане в Унгария.

Португалия се завърна в календара на MotoGP през 2020 г. Страната от Пиренейския полуостров прие финалния старт за тогавашната кампания, която беше сериозно засегната от COVID-19. Домакин на събитието беше пистата Алгарве, разположена близо до град Портимао в южната част на страната

Следващата година Португалия прие два старта. Първият от тях се проведе в началото на кампанията, а вторият- в край. Добавянето на допълнителната надпревара в Портимао беше заради големия брой отменени стартове в Далечния изток и Австралия.

Португалия се превърна в постоянен домакин на стартове от MotOGP. Страната откри миналогодишната кампания в MotoGP. Този сезон състезанието в Портимао се проведе през втората половина на март. Победител стана Хорхе Мартин, докато спринтът беше спечелен от Маверик Винялес.

Договорът на Гран при на Португалия изтича в края на тази година. Организаторите водят разговори с Дорна за удължаването. Но се говори, че двете страни не могат да постигнат споразумение относно финансовите параметри. Затова има голям шанс събитието да бъде извадено от календара за следващата година.

Едно потенциално изваждане на старта в Португалия означава, че Испания ще запази четирите си състезания в календара. Преди това Дорна планираше да намали броят на стартовете в Иберийската страна. Имаше голяма вероятност някои надпревари да се провеждат на ротационен принцип. Но сега подобно балансира едва ли ще бъде необходимо.

На мястото на Португалия се очаква да бъде Унгария. Страната от Централна Европа приемаше кръгове от MotoGP през 1990 и 1992 г. Домакин на събитията беше добре познатата писта Хунгароринг

Унгария опита да се върне в календара на MotoGP през 2010 г. Планът беше събитието да се провежда на Балатонринг. За съжаление, строителните работи по трасето бяха спрени заради липса на достатъчно финансира. В крайна сметка проектът за трасето беше изоставен.

Следващият опит за завръщане на Унгария в MotoGP беше през 2021 г. Тогава страната подписа предварителен договор с Дорна. Планът беше събитието да се провежда на писта край Дебрецен от 2023 г. нататък. Това обаче не се случи, тъй като пистата остана само на ниво проект и не бе построена.

Преди близо година се появиха нови спекулации относно завръщането на MotoGP в Унгария. Този път шансовете това да се случи бяха по-големи. Като потенциални домакини на състезанието се определяха Хунгароринг и Балатон парк. Последната писта беше открита през 2023 г. и беше включена като резервна през тазгодишната кампания. Балатон парк трябваше да приеме кръг от сезон 2024 в WSBK. За съжаление той беше отменен заради липсата на хомологация от страна на ФИМ.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Balaton Park Circuit (@balatonpark)