Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Последният Сааб 9-3 променя марката

Последният Сааб 9-3 променя марката

138
0

Шведските автомобили на самолетния производител СААБ винаги са били малко по-различни от останалите. За мнозинството от нас СААБ е синоним на нещо особено, престижна алтернатива на другите популярни европейски супермарки.
Най-общата представа е тази, че моделите са много сигурни и безопасни. Обикновено са хечбек, с предно предаване и са оборудвани с хай-тех двигатели, в които вече задължително има турбокомпресор. Но такъв тип автомобили нерядко се възприема като “предназначен само за ограничен кръг клиенти”, макар и в случая със СААБ те да са пълни с ентусиазъм и обич.
Не бихме могли да наречем автомобилите от Швеция причудливи, защото те не са чак толкова различни от останалите, но при всички случаи имат свой собствен характер. Много специалисти твърдят, че именно особеностите на СААБ са помогнали на шведската марка да се отдели от еднообразния поток коли, който е наводнил пътищата и да се превърне в блян за посветените. Те могат да се приемат и като специфични особености на марката, и като изразена индивидуалност.
Според Ларс Олсон, директор за техническото развитие на СААБ, самобитността на марката е най-силната й страна.
– Хората знаят какво е СААБ, даже и никога да не са притежавали такъв автомобил – казва той.
Но с новия модел СААБ 9-3, наречен Спорт Седан, нещата вече изглеждат други. Още на пръв поглед в очите ни се набива профила на типичните триобемни седани. Да, наистина това е седан, не е класическият “саабски хеч”. Класиката е позагърбена, с този модел автомобилите СААБ се пренасят в непозната орбита…