Начало Други Представиха новото поколение болид за Формула 3

Представиха новото поколение болид за Формула 3

1396
0
Формула 3

Иван Тенчев, Монца. В падока на Формула 1 на пистата Монца тържествено бе представен напълно новият болид за Формула 3. Колата ще се използва в шампионата през следващия сезон, както и през 2026 и 2027 г. За догодина вярваме, че тази кола ще е в ръцете и на Никола Цолов.

Автомобилът отново е дело на Далара, но е малко по-голям и ще е с 16-инчови гуми на Пирели. Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем отбеляза, че болидът е проектиран с два приоритета. Трябва да е по-сигурен и по-лесен за каране дори и от дами. Също така е важно да способства за по-интересни състезания. На такива се надяват шефовета на спорта Стефано Доменикали и Грег Мафей. Те също присъстваха на представянето. На него бяха и част от победителите през този сезон, сред които и Никола.

Горивото ще е вече 100% синтенично, създадено от Арамко. Същото ще се използва и във Формула 2. Двигателите остават все така шестцилиндрови, с атмосферно пълнене, 3,4 литра на Мекахром. Колата вече е тествана в продължение на над 2000 км от Татяна Калдерон на пистата Варано през юни. Пилотите от серията ще я тестват през декември и януари.

снимки: автора

„Формула 3 продължава да прави вълнуващи състезания, близки двубои за титлата и най-важното е основна тренировъчна серия за бъдещите членове на решетката във Формула 1“, заяви Стефано Доменикали.

“Важно е следващото поколение звезди да продължат да усъвършенстват уменията си в F3 автомобил, предназначен да помогне на всички състезатели да прогресират през пирамидата на моторния спорт. Този нов автомобил също прави значителна стъпка напред в нашето пътуване за устойчивост, като работи с гориво, което отговаря на 100% стандарта за устойчивост на горивата на ФИА – иновация, която ще дойде и във Формула 1 през 2026 г.“, допълни президентът и главният изпълнителен директор на Формула 1.