Начало Избрани Промоутърът на Гран при на САЩ отнесе глоба от 500 000 евро

Промоутърът на Гран при на САЩ отнесе глоба от 500 000 евро

443
0
Гран при на САЩ 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Промоутърът на Гран при на САЩ отнесе глоба от 500 000 евро. Причината за санкцията е нахлуване на фенове на пистата след края на състезанието в Остин. Това действие наруши правилника за безопасност на ФИА, заради което ръководния орган наложи такава сериозна парична санкция.

Достъпът на зрители до пистата е разрешен на повечето места, които приемат стартове от F1, включително Остин. Разбира се, хората трябва да влязат през определените врати, когато те бъдат отворени след края на състезанието

В края на миналата седмица се проведе Гран при на САЩ. Събитието на COTA отново беше посетено от стотици хиляди души, особено по време на надпреварата.

Вчера стана ясно, че сериозен брой зрители са преминали през бариерите за сигурност и нахлули на пистата. Това се е случило когато F1 автомобилите правеха обиколката за прибиране в бокса.

ФИА съобщи, че около 200 души, предимно от трибуните срещу бокса, са успели да се изкачат оградата. След това те са скочили и успели да преодолеят предпазната ограда и бариерата, която ги е отделяла от пистата.

Такива нахлувания на пистата се считат за сериозно нарушение на протоколите за безопасност на ФИА. Във връзка с инцидента бяха извикани представители на промоутъра на състезанието и пистата, за да обяснят какво точно се е случило.

„Голяма група зрители, приблизително 200 души, на трибуната покрай пита, се покатериха на малка ограда и паднаха на около 2 метра на земята между трибуната и оградата за отломки на пистата“, се казва в документа на стюардите.

„След това те минаха под оградата за отломки и се изкачиха по стената край пистата (висока около 1 метър), след което се сляха на главната права. Всичко това се случи, докато състезателните автомобили все още бяха на пистата и завършваха обиколката за прибиране в бокса след развяването на карирания флаг.“

В крайна сметка стюардите стигнаха до заключението, че организаторите са нарушили Международния спортен кодекс на ФИА. Те „не са предприели разумни мерки, което е довело до опасна ситуация.“ Вследствие на това беше наложена глоба в размер на 500 000 евро на промоутъра на състезанието

Стюардите признаха, че планът за безопасност за допускане на публиката на пистата като цяло е бил добре изпълнен. Те обаче  посочиха конкретна област, в която планът не е изпълнен, което е позволило неразрешеното навлизане на трасето.

Това е първият случай, в който има такова нарушение в Остин. Трасето е домакин на Гран при на САЩ от 2012 г. насам. В резултат на това плащането на част глобата беше отложена до декември 2026 г. Това е при условие ,че преди тази дата няма да има други нарушения на пистата по време на състезанията на шампионати от ФИА

Освен това организаторите на Гран при на САЩ трябва да представят на ФИА цялостен план до края на 2024 г. В него трябва подробно да опишат как ще предотвратят бъдещи нахлувания на пистата и да посочат други потенциални слабости в сигурността на съоръжението.

Това не е първият случай от началото на сезона, в който фенове нахлуват на пистата още преди прибирането на болидите в закрития парк. По-рано тази година зрители прескочиха бариерите веднага след края на Гран при на Канада. Подобни проблеми имаше и по време на миналогодишната Гран при на Австралия. Това принуди организаторите да забранят достъпа на зрителите до трасето през тази година.