Начало Автомобилни новини Пускат на търг уникални концепти на Bertone

Пускат на търг уникални концепти на Bertone

108
0
Bertone,concept,Villa d’Estе

В края на май т.г. аукционната къща RM Auctions ще изложи за продажба шест концептуални модела, изработени от известното дизайнерско ателие Bertone. До този момент уникалните екземпляри са били част от музейната колекция на компанията, но във връзка с ликвидацията на музея те ще бъдат пуснати на търг. Организаторите на мероприятието, което ще се проведе по време на конкурса за красота Concorso dEleganza Villa dEstе, се надяват да получат за автомобилите сума от около 5 млн. евро.

Може би най-ценният екземпляр от колекцията се явява прототипа Lamborghini Marzal, проектиран от шеф-дизайнера на студиото Марчело Гандини през 1967 г. Той е известен и с факта, че с него почетна обиколка на трасето в Монако преди старта от Формула 1 правят принц Рение и съпругата му, холивудската звезда Грейс Кели. От продажбата на спортния автомобил се очаква печалба от близо 1 млн. евро, като продажната цена може да достигне 1,8 млн.

На същата стойност е оценен и друг уникален концепт – Lancia Stratos HF Zero, демонстриран през 1970 г.

Между 500 и 800 хил. евро е очакваната сума за спортното купе Chevrolet Corvair Testudo от 1963 г., докато за двата прототипа на Lamborghini – Athon (1980 г.) и Bravo (1974 г.) – сумите са между 150 и 220 хил. евро.

Най-достъпен от предлаганите концепти се явява доста необикновения Lancia Sibilo от 1978 г., който е оценен на 60-100 хил. евро.

Музеят на дизайнерското ателие Bertone се ликвидира във връзка с финансови проблеми и извършваната реорганизация на бизнеса.