Начало Рали Рали България 2009 стартира този уикенд

Рали България 2009 стартира този уикенд

105
0

Тазгодишното 40-то издание на рали България ще бъде нещо като финален изпит пред ФИА, който ако страната ни издържи, ще получи право да домакинства кръг от WRC през 2010 г. Това стана ясно на пресконференция по случай предстоящата надпревара, чийто център е курорта Боровец. Самото рали, което понастоящем е кръг от българския и европейския шампионат, ще се проведе в периода 17-19 юли 2009 г.

Тази година официалният старт на надпреварата ще бъде даден в петък (17 юли) от 21 ч и 30 мин. За разлика от предходни издания на ралито обаче ще липсва традиционната отсечка в Боровец. Организаторите заявиха, че премахването й се е наложило от съображения за сигурност.

Същинското състезание ще се проведе в два дни, които включват общо 12 скоростни отсечки. Техният маршрут обаче се различава от този на миналогодишните етапи. Първите 18 км от отсечката Сестримо са нови като финалът отново е до яз. Белмекен. Специалният етап Любница всъщност е старият Мухово, но каран на обратно. Същевременно са включени и километри, които никога не са били част от състезанието.

Подготовката за рали България 2009 е изключително сериозна – някои от участъците по трасето са изцяло преасфалтирани, а за сигурността ще се грижат 300 стюарди. Нововъведение са т. нар. фензони, разположени на най-атрактивните участъци от трасето. Работата по цялостната организация се наблюдава от чуждестранни специалисти, които ще преценят дали страната ни може да домакинства кръг от световния рали шампионат.

Заявки за участие в рали България 2009 са подали общо 39 екипажа. Сред тях са и някои от най- изявените български екипи: Крум Дончев/Петър Йорданов, Димитър Илиев/Янаки Янакиев, Ясен Попов/Никола Попов. Техни съперници ще бъдат част от участниците в европейския рали шампионат: Михал Соловов (Полша), Джандоменико Басо (Италия), Лука Бети (Италия), Корадо Фонтана (Италия).