Начало Рали Рали България 2010 – ДЕН 1 – Льоб уверено начело след края...

Рали България 2010 – ДЕН 1 – Льоб уверено начело след края на деня

44
0

Себастиен Льоб, Дани Сордо и Петер Солберг е челната тройка в генералното класиране на рали България 2010 след края на първия ден.

Льоб стартира по перфектен начин VII кръг от WRC шампионата. През първия ден на рали България той спечели всичките четири етапа и не даде никакъв шанс на противниците си да застрашат лидерската му позиция.

След пристигането си в сервизния парк Себ обясни:

Състезанието днес премина без никакви грешки за нас. Изключително съм радостен, че всичко бе наред. Използвах 100 % от възможностите на колата. Още сутринта се опитах да намеря най-добрия възможен ритъм и мисля, че го постигнах.

Съотборникът на Льоб Сордо получи шанс да заеме втората позиция след като Ожие излезе от пътя на третата отсечка и загуби над минута. От обясненията на шефа на тима Кенел стана ясно, че французинът не е чувал добре своя навигатор, по тази причина за един от завоите Ожие е спрял по-късно и е излязъл извън трасето.

По отношение на развоя за утрешния ден пък Сордо коментира:

През цялото време Себастиен даваше много газ. Утре ни предстои най-дългият ден от програмата на рали България. Ще продължа да се опитвам да го достигна и ще го атакувам. Но подозирам, че и той ще продължи да дава още повече газ. Затова очаквам да е доста трудно, още повече, ако вали.

Третият във временното генерално класиране Петер Солберг коментира изминалия ден по следния начин:

Новият ми навигатор се справи изключително добре. Сутринта и двамата бяхме доста нервни. Първите ни 10 км бяха най-трудните, но после постигнахме необходимият синхрон. Днес бяхме много близо до Себ, особено на някои от междинните часови контроли. Утре ще се опитаме да настигнем Дани Сордо.

В топ шестицата се подреждат още Хирвонен, Латвала и Ожие.

След края на деня шефът на Форд Малкълм Уилсън коментира представянето на своите екипажи по следния начин:

Определено не сме щастливи от ситуацията. Следобед постигнахме подобрение в сравнение със сутрешните ни резултати. Все пак обаче трябва да продължим да работим през следващите два дни. Лошото е, че заради правилата, няма много какво да направим.

Кими Райконен претърпя катастрофа в четвъртата отсечка. Автомобилът на финландеца се преобърна няколко пъти. За щастие той и навигаторът му Кай Линдстрьом са невредими [виж видео от катастрофата]. Все още не се знае дали има шанс двамата да продължат участието си през утрешния ден.

От българските пилоти пръв в класирането е Димитър Илиев на 13 позиция, следван от Ясен Попов. Крум Дончев получи повреда в третата отсечка. Колата бе докарана в сервизната зона на репатратор и все още не е ясно какво ще предприеме екипът и дали е възможно екипажът да продължи в надпреварата и при какви условия.