Начало Рали РАЛИ ФИНЛАНДИЯ – Ден 2 – три етапа след началото Латвала все...

РАЛИ ФИНЛАНДИЯ – Ден 2 – три етапа след началото Латвала все така води, Ожие наваксва

41
0

Три етапа след началото на втория ден от рали Финландия и общо 14 от старта на надпреварата Яри-Мати Латвала продължава да води. Пилотът на Форд има преднина от 22,5 сек пред Себастиен Ожие (Ситроен) и 28,6 сек пред Петер Солберг, каращ за частния си тим.

Съгласно вчерашното си постижение, сега Латвала трябваше да стартира пръв в отсечките. Имаше късмет, защото ранният дъжд увеличи сцеплението и почти елиминира необходимостта от разчистване на пътя от първата кола. Това спомогна в SS12 Яри-Мати да увеличи преднината си пред тогава втория в генералното класиране П. Солберг от 9,1 на 12,2 сек. Пилотът на Форд бе частично подпомогнат и от слабия старт на норвежеца. Ожие от своя страна също. Французинът спечели етапа и намали доста разликата си с втория в общото подреждане Солберг.

За Кими Райконен този етап се оказа началото на голямото изоставане. Тук финландецът загуби около 9 мин., след като излезе от пътя на 2 километра след началото на отсечката. Попадна в канавката и трябваше да чака зрителска помощ, за да се върне обратно на пътя.

На следващия SS13 Ожие задмина Солберг в генералното и стана втори на 15,2 сек. от Латвала. Льоб също се задейства, спечели етапа и намали изоставането си от третия Солберг.

От своя страна Петер обясни, че причина за изоставането му е непознаването на етапите.

В тази отсечка Райконен изгуби още 3 мин. След като караше без предна броня заради предишния си инцидент, сега финландецът спука 2 гуми. Кими обаче имаше само 1 резервна и това наложи да се добере до старта с 1 спукана.

SS14 бе взет от Латвала. Това позволи на пилота на Форд да увеличи аванса си пред Ожие в генералното от 22,5 сек. В класирането следват: Солберг, Льоб, Сордо, Уилсън и Канкунен. Райконен е на 20-а позиция.

Следва сервиз и още 5 отсечки до края на надпреварата край Юваскила.