Начало Рали Рали Турция – само ден до старта

Рали Турция – само ден до старта

49
0

Остава само дeн до начало на рали Турция – четвърти кръг от календара на WRC за сезон 2010.

За център на 6-ото издание на надпреварата бе обявен Истанбул. Тази година градът е избран да носи титлата „Европейска столица на културата“ и организаторите решиха да отдадат необходимото признание на този факт. В резултат ралито бе изместено от предишната му дестинация Анталия в Истанбул.

Церемониалният старт на надпреварата ще бъде даден в 17 и 30 ч. местно време в четвъртък (15 април). Той ще се състои на едно от най-известните места в целия град – площадът между ранносредновековната базилика, превърната впоследствие в джамия – „Света София“ и синята джамия „Султан Ахмед“. За да достигнат до там пък всички състезатели и техните коли ще пътуват на ферибот през Босфора.

На 16 април (петък) в 8 ч. ще бъде даден и фактическият старт на рали Турция като всички скоростни отсечки се намират в азиатската част на Истанбул. До обедния сервиз екипажите ще трябва да преминат четири специални етапа. Следобед се повтарят същите скоростни отсечки и денят завършва със суперспециален етап, ситуиран в Истанбул.

През втория ден от рали Турция екипажите ще трябва да се справят с нови четири отсечки, които ще преминат по два пъти.

Финалният ден от надпреварата – неделя 18 април също ще бъде сериозно изпитание с общо шест специални етапа.

За тези три дни по време на рали Турция участниците ще изминат обща дистанция (скоростни отсечки плюс преходите между тях) 1 104,15 км.

През предишните три години същият маршрут бе ползван за организиране на надпреварите от европейския рали шампионат и IRC шампионата. Според общата си характеристика отсечките са скоростни, широки, в по-голямата си част на макадам, но са включени и участъци на асфалт, което се допуска от новите правила за WRC.