Начало Автомобилни новини Range Rover Sport постави рекорд в пустинята Руб ал-Хали

Range Rover Sport постави рекорд в пустинята Руб ал-Хали

222
0

Новият Range Rover Sport постави рекорд за време за преминаване на пустинята Руб ал-Хали – едно от най-трудните препятствия на планетата за което и да е возило.

Пътуването от Уади Ада Вазир в Саудитска Арабия до границата на Обединените арабски емирства бе извършено за 10 часа и 22 минути със средна скорост от 81,87 км/ч. Дистанцията възлезе на 849 км, като маршрутът бе диктуван от условията по пътя.

Руб ал-Хали (името означава буквално празно каре, празно пространство) е най-голямата пясъчна пустиня на земята и втората най-голяма въобще след Сахара. През деня температурите достигат и прехвърлят 50 градуса по Целзий. Преминаването й бе осъществено с нов Range Rover Sport с 5-литров V8 двигател, 510 к.с., със стандартни гуми.

Колата бе управлявана от Мой Торалардона – 47-годишен испански офроуд състезател със сериозен опит в рали Дакар. Той се е надбягвал в най-тежкото изпитание за издръжливост в последните му десет години, като най-доброто му класиране е шесто място в общото класиране.

Предизвикателството на пустинята е уникално – то е брутално, непрощаващо и понякога дори смъртоносно. Карането там изисква комбинация от скорост, финес и технически умения. Важно е да атакуваш дюните прецизно. Да знаеш кога да подадеш пълна газ и кога да намалиш изисква опит и ясна преценка. Изискванията важат и за автомобила, а Range Rover Sport е точно такава кола – с невероятни възможности и възможно най-доброто возило за покоряване на пустинята – коментира Торалардона.

Предизвикателството е второто, което Range Rover Sport успява да изпълни през последните месеци – през юни автомобилът изкачи Пайкс Пийк в Колорадо за рекордно време за сериен SUV. Моделът участва в серия такива събития, демонстриращи възможностите му.