Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел: Определено не прогнозирах тази победа по време на стратегическата ни среща...

Ръсел: Определено не прогнозирах тази победа по време на стратегическата ни среща (обновена)

1785
0
Джордж Ръсел
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел записа изненадваща победа в днешната Гран при на Белгия. Пилотът на Мерцедес потегли от шеста позиция и не беше от фаворитите за първото място. В крайна сметка обаче невероятната стратегия и пазене на гумите донесоха на Ръсел втора победа от началото на сезона и общо трета в кариерата му.

Ръсел направи добър старт и изпревари някои съперници в първите обиколки. След това той се движеше пред Макс Верстапен и Ландо Норис.

Пилотът на Мерцедес спря в 11-тата от общо 44 обиколки и се върна на трасето с нови твърди гуми. В същия тур Верстапен също направи спиране. Британецът обаче успя да се справи по-добре с трафика и да си пробие път напред, докато неговият съперник загуби ценно време, движейки се зад Юки Цунода

С напредване на състезанието стана ясно, че Ръсел ще затвори състезанието в Белгия със само едно спиране. Този ход бе определен като крайно рискован. Въпреки това от Мерцедес решиха да приложат това нещо и не викат отново британеца.

В заключителната фаза от борбата Ръсел беше доближен от Люис Хамилтън. Разликата между двамата беше в порядъка на 6-7 десети. Седемкратният световен шампион направи няколко неуспешни атаки в последните обиколи. Ръсел обаче остана хладнокръвен и защитаваше до последно позицията си. В крайна сметка 26-годишният пилот триумфира за втори път в последните четири старта.

„Невероятен резултат. Определено не прогнозирах тази победа по време на стратегическата ни среща. Автомобилът обаче се чувстваше наистина страхотно“, сподели Ръсел.

„Направихме много промени в сравнение с петък вечер. Също така гумите се чувстваха страхотно. Продължавам да си повтарям: „Мисля, че можем да направим едно спиране, мисля, че можем да направим едно спиране“. Екипът на стратегията свърши наистина страхотна работа.“

Ръсел поздрави и своя съотборник, който остана втори. Така Мерцедес записа първа двойна победа от състезанието на Интерлагос през 2022 г.

„Браво на Люис. Т наистина контролираше това състезание. Ако обстоятелствата бяха малко по-различни, сигурен съм, че щеше да спечели победата. Но първо и второ място отбора беше толкова страхотен резултат и толкова чудесен начин да се впуснем в лятната почивка“, добави пилотът на Мерцедес.

По време на състезанието се чуваше как Ръсел настоява по радиото да се премине към едно спиране. Това се оказа доста  печеливш подход, който му донесе първото място Британецът обаче не разкри кой в крайна сметка е взел решението. Вместо това той предпочете да обърне внимание на работата на стратегическия екип и на тези, които му предоставиха автомобила, с който грабна победата

„По време на състезанието се фокусирах много. Трябваше да слушам радиокомуникациите и да настоявам да направим промяна. Това беше екипна работа – момчетата от стратегическия отдел свършиха невероятна работа. Както винаги, това е екипно усилие“, заяви вече трикратният победител в Гран при.

„Хвърлихме заровете. Това беше възможно само защото автомобилът се чувстваше страхотно и темпото беше налице. Двойна победа е доста добър резултат преди началото на паузата“, завърши Джордж Ръсел.

Съотборникът на Ръсел Люис Хамилтън финишира втори в Гран при на Белгия. Седемкратният световен шампион водеше в първата половина от състезанието. После той се озова зад своя съотборник заради второто си спиране. В последните турове Хамилтън се доближи много близо до Ръсел и направи няколко неуспешни атаки. В крайна сметка британският ветеран остана втори и добави още един подиум към сметката си.

„Първо, поздравления за Джордж и за отбора“, каза Хамилтън. „Имахме такива проблеми в петък и  колата наистина не беше никъде, заради което направихме някои промени. Въпреки това беше трудно да се види какво ще е усещането предвид дъжда в квалификацията“, каза Хамилтън.

„Автомобилът беше фантастичен. Наистина дължим успеха на всички, които свършиха солидна работа със стратегията и питстоповете. Опитах се да се доближа по-близо, но Джордж свърши страхотна работа, за да изкара такъв дълъг стинт. Беше жалко, но това беше просто един от тези дни [за мен]“, добави пилотът на Мерцедес.

Същевременно Тото Волф призна, че не е очаквал днес Мерцедес да запише двойна победа.

„Днес ние изпреварихме всички. Не смятахме, че това е възможно. Но на определен етап си казахме, че трябва да останем на трасето, защото така или иначе щяхме да завършим пети и при двата сценария. Ръсел в крайна сметка остана на трасето и в крайна сметка спечели“, каза Волф.

Малко повече от час след края на състезанието стана ясно, че Ръсел може да загуби днешния успех. Оказа се, че болидът на британеца е тежал 796.5 кг. при измерването, проведено от комисарите. Това е с 1.5 кг под прага, определен от ФИА.

Измерването беше наблюдавано и потвърдено от представители на Мерцедес. Затова Ръсел беше извикан стюардите и се очаква да бъде дисквалифициран.