Начало Автомобилни новини Ръст от 14% на нетните приходи отчита Stellantis през Q1

Ръст от 14% на нетните приходи отчита Stellantis през Q1

163
0
Stellantis

Stellantis продължава изпълнението на ангажиментите си по стратегическия план Dare Forward 2030, отчитайки 14% годишно увеличение на нетните приходи през първото тримесечие на 2023 г. с положителен принос на всички сегменти.

Глобалните продажби на електрически превозни средства с батерии (BEV) са с ръст от 22% на годишна база, като предстои тази година да бъдат пуснати на пазара 9 нови електромобила, а общите предложения на BEV да достигнат 47 до края на 2024 г.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОДЪЛЖАВАЩИ ДЕЙНОСТИ
Q1 2023Q1 2022Изменение
Комбинирани доставки (хил. единици)1,5381,420+8%
Консолидирани доставки (хил. единици)1,4761,374+7%
Нетни приходи (млрд. евро)47.241.5+14%

Stellantis започва убедително 2023 г., запазвайки инерцията от отличната 2022-а и отчитайки стабилни доставки и нетни приходи във всички сегменти. Нашият глобален отпечатък и разнообразното продуктово портфолио показват, че сме добре позиционирани и ще продължим да отчитаме устойчиви финансови резултати през цялата година. Тази година ще добавим девет нови електрически превозни средства с батерии към гамата си, продължавайки стремежа си да предоставяме екосъобразна, безопасна и достъпна мобилност за всички.

Ричард Палмър, финансовият директор на автомобилния концерн

Stellantis се фокусира върху изпълнението на трите стълба, очертани в стратегическия план Dare Forward 2030:

Грижа: Stellantis изразява своя ангажимент към глобалното равенство между половете чрез приемане на Принципите на ООН за овластяване на жените. В прехода към въглеродна неутралност, компанията подписа обвързващо срочно споразумение с Vulcan за разработване на нови геотермални проекти, насочени към декарбонизация на енергийния микс на индустриалния обект в Рюселсхайм, Германия.

Технология: Stellantis поддържа бързи темпове в трансформацията на електрификацията. Инвестиции в производството са направени в Мангуалде, Португалия; Айзенах, Германия; Касино, Италия; и Кокомо, Индиана, САЩ. Продължавайки да изгражда своята мрежа от партньорства, за да осигури доставката на основни материали за батерии, компанията подписа стратегически сделки с McEwen Copper, Terrafame Ltd. и Element 25. Stellantis също разшири своята дейност за разработка на софтуер и инженеринговата си мрежа до осем центъра с нова дейност в Гливице, Полша.

Стойност: Stellantis предприема различни действия в подкрепа на растежа в региона на Близкия изток и Африка, включително подписване на рамково споразумение с южноафриканските власти за разработване на производствена база, както и сключване на споразумение с Koç Holding за по-нататъшно разширяване на съществуващото съвместно предприятие Tofaş в Турция и в Алжир, пускайки марката FIAT, която планира да има шест автомобилни линии на пазара. В Европа прилагането на новия модел за търговия на дребно ще започне от средата на 2023 г. в няколко пилотни държави след споразумение с европейските дилърски асоциации.