Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо запазва мястото си във Виза РБ до края на сезона

Рикиардо запазва мястото си във Виза РБ до края на сезона

1686
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо запазва мястото си във Виза РБ до края на сезона. Това стана ясно след вчерашната среща на ръководството на Ред Бул. Австрийската компания е решила да не прави промени в пилотския състав на втория си отбор по време на кампанията. По този начин Рикиардо ще продължи да си партнира с Юки Цунода в оставащите стартове от сезон 2024.

Рикиардо ще продължи да кара за Виза РБ до края на сезона. Мястото на австралиеца беше под заплаха заради незадоволителните резултати и наличието на Лиам Лоусън. Новозеландецът се надява да бъде титулярен пилот в F1 още тази година и вече не желае да бъде резерва

Първоначално се говореше, че Рикиардо ще бъде уволнен още след старта в Маями. Това обаче не се случи. По-късно имаше предположения, че опитният австралиец няма да кара за Виза РБ след Гран при на Белгия.

Бъдещето на Рикиардо щеше да стане ясно след срещата на ръководството на Ред Бул, която се проведе вчера в Милтън Кийнс. На нея присъстваха Кристиан Хорнер, Хелмут Марко, както и Петер Байер. По време на нея щеше да стане ясно дали екипът ще направи някакви ротации в пилотските си състави.

Перес се представя крайно незадоволително, откакто удължи договора си с Ред Бул в началото на юни. Мексиканецът няма нито един подиум и дори не намери място в челната десетка. Перес записа поредица от седми места, както и нули в Канада и Великобритания. Това повдигна въпроса дали Ред Бул няма да понижи и дори изгони мексиканеца.

Кандидати за мястото на Перес бяха Рикиардо, Цунода и Лоусън. Японецът обаче едва ли щеше да бъде повишен, имайки предвид връзките си с Хонда. Заради това борбата за втория кокпит се водеше между Рикиардо и Лоусън.

Австралиецът имаше колеблива първа половина на сезона. Той имаше няколко проблясъци в спринта в Маями, както и в Канада. Въпреки това Рикиардо се се бореше да записва по-последователни резултати.

Рикиардо се очертаваше като кандидат за място в Ред Бул, ако Перес бъде освободен. Но от друга страна съществуваше възможност самият австралиец да си тръгне и да бъде заменен от Лоусън, ако не подобри представянето си

След съвещанието на Ред Бул се разбира, че компанията е била била достатъчно доволна от представянето на Рикиардо и не смята да го заменя. 35-годишният пилот финишира десети в последния старт на пистата Спа.

Междувременно от Виза РБ винаги са настоявали, че е било важно да се работи усилено, за да може Даниел да се чувства по-комфортно в автомобила.

„Даниел със сигурност ни помогна изключително много. Ако погледнем назад към миналата година, когато се присъедини към отбора, той внесе изцяло нова енергия и дух и беше изключително полезен в подкрепата на Юки. Съвсем наскоро Юки заяви, че все още продължава да се учи от Даниел“, каза Байер.

„Част от нашата работа, също и като мисия от страна на акционерите, е да развиваме пилотите. Това е нещо, което  правим и в момента.“

Очаква се Рикиардо да вземе участие в снимачния ден с Виза РБ на Имола в сряда. Лоусън също ще получи възможност да кара болида на отбора от Фаенца.