Начало Рали Роберт Кубица: Предстои ми може би най-голямото предизвикателство в живота ми

Роберт Кубица: Предстои ми може би най-голямото предизвикателство в живота ми

35
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица обяви рали програмата си за 2013 г. и след това сподели, че му предстои може би най-сериозната битка в кариерата му досега.

Пилотът все още се възстановява от тежките контузии, получени при катастрофата му на рали Ронде ди Андора през февруари 2011 г. Той обаче е твърдо решен отново да се състезава, въпреки проблемите, които все още му създава дясната ръка.

Роберт не е спрял да се надява, че ще се върне някой ден във Формула 1, но за момента ще се съсредоточи върху настоящето.

Привлича ме предизвикателството – то е едно от най-големите, ако не и най-голямото в живота ми. Всяко рали ще е откритие. Дори може да участвам в повече кръгове от европейския шампионат спрямо планираните. Фен съм на ралитата от дълго време, а скоро ще се състезавам с момчетата по отсечките. Голямата ми страст към автомобилния спорт ми помогна много през последните две години. Благодарение на нея успях да запазя концентрация, да продължа да работя и да подобря състоянието си. Предпочитах все още да съм пилот във Формула 1, но стигнах до тази програма и сега фокусът ми е изцяло върху нея, въпреки че не мога да кажа за какъв период от време. Ако някой ми бе казал преди година и половина, че ще обявявам сезон с Lotos, Ситроен и Мишлен за европейското първенство и WRC, нямаше да повярвам – коментира той.

Полякът обясни още, че има страшно много да учи и е задължително да помни, че не се намира на писта, а на рали, в отсечка.

– Нов съм в тази категория. Ще отнеме време, но трябва да извлека всичко от тази възможност и да науча колкото се мога повече. В известна степен все още се надявам да се върна до предишната си позиция. Ситуацията е малко странна, защото бях в F1, а изведнъж това, което бе целият ми живот, изчезна за секунда. Винаги съм го знаел, но сега го оценявам още повече – че няма нищо по-хубаво в живота от това да вършиш желаното от теб. Имах невероятния шанс да съм пилот в F1, но от друга страна сега ми е дадена възможност да стана рали състезател, и то с чудесна програма. Мога да свърша добра работа. Резултати може да няма веднага, но по някакъв начин ще се отплатя на хората, които ме подкрехиха – допълни Кубица.