Начало WRC News Рованпера се доближава до победата в рали Латвия

Рованпера се доближава до победата в рали Латвия

42
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера контролира събитията след края на предпоследния ден на рали Латвия. Пилотът на Тойота има аванс от 47.2 сек. пред съотборника си Себастиен Ожие. Третото място се държи от представителя на домакините Мартинс Сескс.

Рали Латвия е осми кръг от сезон 2024 в световния рали шампионат. Състезанието се провежда по чакълените пътища около град Лиепая. Това е първи случай, в който рали Латвия приема кръг WRC. Надпреварата се състои от 20 специални етапа с обща дължина от 300 км.

Днешният ден беше най-дългият от цялата надпревара. Екипажите от WRC изминаха общо 8 специални етапа по коварните чакълени пътища в Латвия. Рованпера отново се представи най-силно и се доближи до втори пореден успех след този в Полша.

Рованпера записа първия си старт в Латвия преди повече от 10 години. Състезателят на Тойота показа отличната си скорост и се отдалечи от преследвачите си по време на днешните минавания на чакълените етапи край Лиепая

Сутринта беше знакова за Рованпера. Двукратният световен шампион спечели 200-ата етапна победа в кариерата си в WRC. До средата на деня авансът му нарасна на 34,8 сек.

Доминацията на Рованпера продължи и следобед. Финландецът оглави таблицата с времената във всички случаи, с изключение на един. Той беше спечелен от Ожие. Междувременно третото място се държеше от местния любимец Мартиниус Сескс.

Ожие започна деня с изоставане от 5.9 сек. от Сеск. В последния сутрешен етап той изпревари младия пилот на М-Спорт Форд. Късметът беше на страната на французина, когато той се заби в канавката на етап 11, премина през храсталака и се върна невредим на пътя.

Сескс завърши съботния ден само на 4.7 сек. по-назад. Въпреки това латвиецът е близо до намира на върха на сензационен подиум при едва второто си участие на най-високото ниво в WRC.

Четвъртото място е заето от От Танак. Естонецът спечели 11-тия етап и се доближи на 6.3 сек. от Сескс Повреда в трансмисията в градския етап Лиепая в края на деня обаче му коства около 15 сек. Така той се отдалечи на повече от 20 сек. спрямо Сескс.

Танак успя да събере повече точки за съботното класиране от другите претенденти за титлата Елфин Еванс и Тиери Нювил. Но за да ги получи, световният шампион от 2019 г. трябва да завърши ралито в неделя.

Пети и шести се наредиха Адриен Фурмо (М-Спорт Форд) и Елфин Еванс. Пилотът на Тойота имаше няколко проблеми през днешните етапи. Двамата изостават с повече от минута спрямо Рованпера

В топ 10 преди финалния ден на рали Латвия влизат Такамото Кацута (Тойота), Тиери Нювил и Есапека Лапи с Хюндай, както и Грегоар Мюнстер от тима на М-Спорт Форд.