Начало WRC News Рованпера ще замести Ожие в рали Полша

Рованпера ще замести Ожие в рали Полша

128
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера ще замести Себастиен Ожие в рали Полша. Двукратният световен рали шампион получи разрешение да се включи в предстоящата надпревара от WRC. Това ще бъде общо четвърто участие за Рованпера през тазгодишната кампания.

Рованпера кара с частична програма през тази година. Според предварителните планове финландецът не трябваше да кара в рали Полша. В крайна сметка обаче Рованпера беше извикан от Тойота и ще се върне зад волана на Ярис Rally1 този уикенд.

Стюардите дадоха разрешение на Рованпера и неговият навигатори Йоне Халтунен да се включат в рали Полша, която ще се проведе този уикенд. Действащият световен шампион ще замести Себастиен Ожие. Вчера французинът претърпя инцидент по време на опознаване на някои от етапите.

Ожие и Ланде са управлявали разузнавателен автомобил на Тойота, който се е сблъскал с друг автомобил. В резултат на това екипажът беше откаран в болница. Шофьорът и пътникът от другия автомобил също бяха хоспитализирани.

Инцидентът е станал, докато екипажът се е движил на отсечката „Голдап“, който формира Етап 10 и Етап 14 на рали Полша. От Тойота потвърдиха, че всички участници в катастрофата са се разминали със сериозни наранявания.

Ожие и Ланде бяха прегледани в най-близката болница. Осемкратният световен шампион прекара нощта в лечебното заведение, докато навигаторът му беше освободен. Двамата няма да участват в рали Полша заради случилото се през вчерашния ден. В резултат на това от Тойота решиха да повикат спешно Рованпера

Тойота поиска разрешение Рованпера да замени Ожие в състезанието, което е било дадено от стюардите на ФИА. Днес финландецът ще разполага с достатъчно време за пълно опознаване на етапите в рали Полша.

„Стюардите разрешават смяната на екипажа на автомобил № 17 Себастиен Ожие/Винсент Ланде с екипажа Кале Рованпера/Йоне Халтунен и промяната на състезателния номер на автомобил № 69“, се казва в доклада на стюардите.

„Имаме удоволствието да потвърдим, че Кале Рованпера и Йоне Халтунен ще заместят своите съотборници Себ и Винсент и ще участват в рали Полша. Те ще се справят с предизвикателството и ще покажат големия дух в нашия отбор“, написаха от Тойота.

Това ще бъде четвърто участие за Рованпера през сезон 2024 в WRC. Финландецът спечели рали Сафари в Кения. Освен това той участва и в надпреварите в Швеция и Португалия, но остана далеч от челните места заради инциденти.