Начало WRC News Рованпера триумфира в рали Латвия, Сескс изпусна подиума

Рованпера триумфира в рали Латвия, Сескс изпусна подиума

553
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера, снимка Тойота

Кале Рованпера триумфира в рали Латвия. Пилотът на Тойота доминираше през цялата надпревара и не допусна да бъде изпреварен от своите съперници. Това беше трeта победа за Рованпера от началото на сезона и втора поредна след тази в Полша. Втори и трети финишираха Себастиан Ожие (Тойота) и От Танак с Хюндай. Представителят на домакините Мартинс Сескс (М-Спорт Форд) изостана заради повреда и загуби почти сигурен подиум.

Рали Латвия бе осми кръг от сезон 2024 в световния рали шампионат. Състезанието се проведе по чакълените пътища около град Лиепая. Това е първи случай, в който Латвия прие кръг WRC. Надпреварата се състоеше от 20 специални етапа с обща дължина от 300 км.

Днес се проведоха общо четири специални етапа от рали Латвия, включително пауърстейджа, в който се радват допълнителни точки.

Рованпера поведе след суперспециалния градски етап в четвъртък вечерта. Финландецът така и не беше сериозно предизвикан от своите съперници. Днес Рованпера комфортна преднина по време на първите две отсечки премина спокойно през финала. В крайна сметка той спечели рали Латвия с аванс от 39.2 сек

Себастиен Ожие допълни двойния успех за Тойота. Същевременно От Танак открадна последното място на подиума от Мартиш Сеск. Местният любимец беше сполетян от повреда в трансмисията в последния етап.

„Беше страхотен уикенд“, заяви Рованпера. Готино е да имам първа победа тук, Латвия е важно място за мен. Големи благодарности на Йоне [Халтунен, навигатор] и на целия екип. Бяхме по-силни, отколкото очаквахме. Ще се насладим на този кръг и след това ще работим усилено [за следващия кръг] във Финландия“, добави пилотът на Тойота.

Сескс бе лишен от подиум при едва второто му излизане на най-високото ниво на рали спорта. 24-годишният пилот спечели два етапа в петък и влезе във финалния етап на рали Латвия с 4.6 сек. аванс пред Танак. За нещастие, неговият Форд Пума Rally1 получи проблем със скоростната кутия в първия завой на етапа.

„Беше в първия завой“, обясни Сеск, който загуби почти две минути и се срина до седмо място. „Не знаем дали е проблем с диференциала или нещо подобно. След това разбрахме, че всичко е приключило. Все пак показахме нашето темпо и зарадвахме всички.“

Четвърти и пети в Латвия финишираха Адриен Фурмо (М-Спорт Форд) и Елфин Еванс от тима на Тойота. Шестата позиция отиде при Такамото Кацута също с Тойота. Японецът успя да минимализира щетите след всичките проблеми, които имаше през тази надпревара. Седми остана Сескс. Латвиецът се срина в класирането след повредата в трансмисията. Топ 10 допълниха Тиери Нювил и Есапека Лапи с Хюндай и Грегоар Мюнстер от тима на М-Спорт Форд.