Начало WRC News Рованпера води с 9,4 сек пред Микелсен в Полша

Рованпера води с 9,4 сек пред Микелсен в Полша

98
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Пристигналият по спешност да замести Себастиен Ожие след катастрофата на осемкратния световен шампион по време описването на отсечките от рали Полша Кале Рованпера води в надпреварата в края на втория ѝ ден. Авансът на пилота на Тойота пред втория в подреждането – Андреас Микелсен – 9,4 сек. Елфин Еванс е трети, на 16,1 сек.

Рованпера започна състезанието почти без подготовка. Дори призна, че заспал на лаптопа си, гледайки видео клипове от описването на отсечките. Скоростта му обаче не пострада от това. Изборът на гуми за малко не му изигра лоша шега, защото предпочете меки, докато Микелсен бе с твърди, а температурите бяха високи.

„През целия ден давах всичко от себе си. Следобедът определено бе по-приятен, защото знаех какво ми предстои“, коментира Рованпера.

Финландецът каза, че очаква утрешните последни четири отсечки да са трудни.

„Мисля, че ще е по-трудно от днес. Надявам се на максимално добър резултат“, добави Рованпера.

Еванс опита да се бори за второто място и известно време го заемаше. След това обаче го загуби заради деламинирана задна гума на своята Тойота. Това му коства почти 10 секунди и той се върна на третото място.

Четвърти в класирането е Адриен Фурмо, следван от Мартинс Сескс, Тиери Нювил, Грегоар Мюнстер, Такамото Кацута, Сами Паджари, Оливър Солберг.

И през днешния ден продължиха проблемите на организаторите със зрителите. Още първата съботна отсечка бе прекъсната заради публика. Отборите, пилотите, ФИА, организаторите – всички повториха призивите си хората по етапите да слушат маршалите и да не поставят в риск и себе си, и екипажите. Проблемът в Полша с публиката е ежегоден.