Начало Други Спестете пари и щадете природата с гуми от клас А

Спестете пари и щадете природата с гуми от клас А

59
0

Използването на автомобилите замърсява околната среда, но човечеството вече е станало силно зависимо от конвенционалните превозни средства. Все пак ние, шофьорите, можем да намалим вредното влияние на автомобила си върху околната среда с няколко прости начина. А освен да направим добро за природата, можем и да спестим някой лев.

Добре поддържаните гуми от клас А спестяват пари и подобряват безопасността. По отношение на опазването на природата, гумите с горивна ефективност клас А са най-добрият избор. Продуктите в тази топ категория на ЕС имат най-ниско ниво на съпротивление и съответно изискват най-малко енергия за движението си, от което пък идва и по-малкия разход на гориво.

Икономията на гориво е означена върху етикета на гумата и варира от А за най-високоефективните гуми по отношение на горивната ефективност до G, което съответства на гуми с високо ниво на съпротивление. Етикетите на гумите са от важно значение и те трябва да бъдат гледани преди покупка, тъй като разликите при съпротивлението на гумите с пътя могат да бъдат съществени. Разлика от 40% средно отговаря на разлика от 5-6% при консумацията на гориво. Например летни гуми на Nokian Tyres клас А спестяват около 0.6 литра на 100 км при средна цена на бензин и дизел в България около 2 лева, това прави икономия на 240 литра и 480 лева при пробег от 40 000 км.

След като веднъж сложите високоефективни гуми трябва и да ги поддържате в оптимална кондиция.

Правилното налягане в гумите намалява вредните емисии. Когато говорим за опазване на природата, налягането е може би най-важната част от поддръжката на гумите. Правилното налягане директно засяга съпротивлението при търкаляне и съответно отделените вредни емисии. Трябва да проверявате налягането в гумите редовно –поне един път на 3 седмици и всеки път преди дълго пътуване. Гуми с правилно налягане намаляват съпротивлението с до 10%.

Премиум гумите се произвеждат по екологични технологии и се рециклират лесно. Много потребители забелязват, че щадящите околната среда гуми често пъти са по-скъпи, но скоро след закупуването им те се изплащат под формата на спестено гориво. Премиум производителите инвестират в екологични суровини и оптимизират производствения процес, за да направят възможно най-екологичен продукт. Освен в спестяването на гориво, голяма част от новите технологии имат за цел да намалят замърсяването от гумите по време на техния цялостен жизнен цикъл.

„Ние не използваме замърсяващи масла за производството на нашите гуми. Заменихме ги с нискоароматни масла, както и екологичните рапични и талови масла. Освен това, отпадъците от продукцията като каучук се връща за повторно използване,“ обяснява Сирка Лепанен, мениджър „Опазване на околната среда“ в Nokian Tyres.

Добра идея е преди да закупим гуми от даден производител да проверим политиката на компанията за опазване на околната среда. Добър начин да направим това е да прочетем корпоративния доклад за отговорност и устойчивост, който е наличен на уебсайта на компанията. Отговорните производители се стремят да намалят негативния ефект от производството на стоките си и да увеличат възможността за успешно рециклиране.