Начало Автомобилни новини С електрическия Explorer стартира завод на Ford за електромобили

С електрическия Explorer стартира завод на Ford за електромобили

202
0
Electric Explorer plant

След инвестиция от 2 млрд. долара Ford започна производство на електрическия Explorer в първия си европейски завод за електромобили. Производствената база с дълга история в Кьолн беше трансформирана във “фабрика на бъдещето”.

Новият електрически Ford Explorer е първият автомобил, който слиза от поточната линия на Центъра за електрически автомобили на Ford в Кьолн. Скоро ще бъде представен втори електрически модел – нов спортен кросоувър, чието производство в Кьолн ще започне по-късно тази година.

Според производителя „новият изцяло електрически Explorer съчетава германско инженерство, американско поведение и превъзходна серийна техника. Тя включва електрическо задвижване за постигане на нулеви емисии по време на движение – и повече от 600 км пробег с едно зареждане.

Мартин Сандър, генерален мениджър на Ford Model e Europe: Да станем свидетели на трансформацията на завода в Кьолн, основан от Ford през 1930 г., в най-модерния център за производство на електромобили, е изключително впечатляващо. Стартът на масовото производство на новия изцяло електрически Explorer отбелязва началото на нова ера за Ford в Европа.

„Завод на бъдещето“

Центърът за електрически превозни средства в Кьолн, Германия, е оборудван с най-съвременния изкуствен интелект и стотици роботи. Той ще доставя ново поколение електрически автомобили на клиентите на Ford в Европа. Виртуалният „дигитален близнак“ на завода наблюдава и подпомага операторите на производствената линия, за да бъдат постигнати високи стандарти за качество.

Производственият процес в завода разчита на самообучаващи се машини и повече от 600 нови робота. Те изпълняват задачи по заваряване, рязане, боядисване и сглобяване в сложен баланс, за да се гарантират прецизност, ефективност и качество.

Дигиталният брат наблюдава всичко

Нов контролен център следи в реално време целия процес на сглобяване – до количеството на всяка част и гайка на всяко работно място. „Дигиталният близнак“ на завода се показва чрез огромен сензорен екран. Той съдържа всички работни места с информация за инструментите, доставката на материали, безопасността на труда и др. С малки сензорни екрани служителите на линията предоставят допълнителна информация за състоянието на работното си място.

Рене Волф, управляващ директор производство, Ford-Werke: Наблюдавайки всяка стъпка, от момента на сглобяването до момента, в който автмобилът е на път, Ford ще постигне безпрецедентни нива на качество за нашите клиенти.