Начало Тест драйв С новите Superb и Kodiaq Skoda на първо място при новите автомобили...

С новите Superb и Kodiaq Skoda на първо място при новите автомобили у нас

6240
0

С лансирането на новите Superb и Kodiaq чешката Skoda убедително зае първото място при продажбите на нови леки автомобили в нашата страна. Това стана ясно от информацията на официалните вносители на марката у нас от „Еуратек“. Данните са базирани на новите регистрации, като приносът и на останалите обновени модели не е малък.

Важна информация бе и тази, че постепенно процентното съотношение на продадените у нас нови автомобили и внесените втора ръка се променя. То вече не е над 1 към 10. През миналата година са били регистрирани 56 645 нови коли и 238 956 втора ръка. Съотношението е почти 1 към 4! Интересно е, че през първите 4 месеца на 2024 г. клиентите са се върнали малко към избора на дизелови варианти.  25,06% са се спрели на такъв тип задвижване спрямо 22,21% за същия период на 2023 г. С два-три процента са се увеличили и продажбите на хибридни варианти за сметка на бензиновите и напълно електрически модели.

В тази връзка е наистина важно, че чехите предлагат в гамите си както бензинови, така и хибридни, но и дизелови варианти. По време на теста караме новия Superb, избран за Автомобил на 2024 г. в нашата страна, именно с дизеловия двигател 2,0 литра, със 150 к.с.

Засичаме реален среден разход от 5,7 литра със 7-степенната DSG скоростна кутия. При това говорим за варианта комби с впечатляващ вътрешен обем. Той е и с модерно оборудване, с огромен екран на инфотейнмънт системата, седалки, които ни масажират през половината път и т.н.

По-късно на разположение е и новият Kodiaq. Този модел е във версията 2,0 литра дизел, 193 к.с., със задвижване на 4 колела, също със 7DSG. Има нисък разход и много впечатляващо пътно поведение. Багажният обем от 845 литра при стандартно разположение на седалките и 2035 при сгънати задни кресла също е забележителен. Налице са и множество типични за марката „умни“ решения като фини гумени предпазители по вратите срещу драскане при отваряне. Или меки подложки за коленете до централната конзола, чадър във вратите и т.н.

В ClubS1 подробно сме разказвали и за двата модела: https://clubs1.bg/news/skoda-kodiaq-nadgradi-silnite-si-strani/ и https://clubs1.bg/news/skoda-napravi-svetovna-premiera-na-chetvartoto-pokolenie-na-superb/. Затова само ще отбележа, че интересът към тях е разбираем предвид нивото на техника, обзавеждане и в голяма степен качеството на чешкото производство.