Начало Други Сватби, престрелки, скорост и много усмивки украсиха първото Red Bull Soapbox у...

Сватби, престрелки, скорост и много усмивки украсиха първото Red Bull Soapbox у нас

138
0

Първото Red Bull Soapbox състезание в България донесе много емоции и на участниците, и на зрителите, събрали се миналия уикенд на булевард „Черни връх”в София. Публиката можеше да наблюдава спусканията на лудите глави както със собствените си очи, така и на два допълнителни големи екрана. А невероятните модели профучаваха (някои направо прелитаха) по трасето, ръсейки зад себе си конфети, светлини, фалшиви петдесетолевки, части от самите колички и купища усмивки.

След участието на 59 отбора от България и един специален тим от Англия, който не успя да влезе в състезанието, журито – Оги Начев, Веселин Овчаров, Александра Жекова, Миленита и Деян Донков – обяви победителите, както и две специални награди.

Първото място спечели един от най-атрактивните отбори, завладял сърцата на публиката с представянето и модела си. Състезателите от HIGHKARUS 120 ще се насладят на организирано пътуване до Red Bull Street Style, Бразилия през ноември 2014 – Световни серии за фристайл футбол. На второ място с награда организирано пътуване на отбора до Red Bull Air Race, финално състезание Spielberg, Австрия се качи на стълбицата отборът на RECYCLE BIN. Трети с награда посещение на Night of the Jumps в София (фристайл мотокрос състезание – 8 VIP билета) се нареди отборът ОSELA SOAPBOX CAR. В края на деня призът за най-здрава безмоторна кола грабна отбор РЕНДЕ. За най-екстремно спускане бяха отличени Recycle Bin.

Първи по пистата се спусна актьорът Деян Донков. Той бе с кенчето на Red Bull и не впечатли публиката нито със скорост, нито с представяне, но трасето си бе доста стръмно. След това бе даден реалният старт и българските участници започнаха да се надпреварват не само по трасето, но и в презентацията на своята кола. На старт се появиха първобитни модели от 50 000 години преди Христа, мафиотски автомобили, рейсове, спортни болиди, хладилни чанти, контейнери за боклуци, необезопасени участници с моносайкъл, кокили и скейт дъски, мухи, шопски салати, маси с ракии, банкови обирджии, вани за къпане, легла и още много много невероятни и оригинални модели.

Очите на публиката събра представянето на HIGHKARUS 120. Докато автобусът се „поправяше“ от двама майстори с впечатлителни шкембета, двамата рейсаджии седнаха на маса, извадиха един домат, буца сирене, нож, бутилка ракия и две чаши. Под акомпанимента на песента на Тодор Колев „Камион ме блъсна“ шофьорите вдигнаха наздравица и потеглиха по трасето. За автентичността на ракията не беше разпространена допълнителна информация, но плакатите с лика на Милко Калайджиев и непозната жена с едър бюст бяха напълно истински.

Сред впечатляващите представяния се наредиха и отборите на PETER PAN, сготвили човек в костюм на чушка в своята кола-тиган, Сбирщайн с разпродажба от денонощния си магазин-кола, БУЛГАР ХИГС с прекрасен Red Bull етюд, RED BULL ON THE ROCKS с изобретяването на колелото под звуците на Carmina Burana, китарното соло на отбора Ренде с авторска интерпретация на „Лека нощ, деца“ и естествено невероятната сватба с гердан от столевки, булка с мустаци и гол до кръста младоженец от отбора на JUST IDIOTS.

Не на последно място трябва да бъдат споменати отборите, които профучаха през трасето. Най-бързи бяха от тима МУХАТА ЦЕЦЕ с впечатляващите 38 секунди. След тях се наредиха изобретателите от SILVER ARROWS с 39,47 секунди и отборът на SKINNY BIRD с 39,93 секунди.

По точки за креативност на първо място се нареди отборът на Crazy Engine с 48 точки. Второто място си поделиха Сергията на Сбирщайн и Peter Pan с по 47 точки, а на трето място се озоваха отборите на HIGHKARUS 120, KOCH MOBILE И F-16 SOAPBOX.

Точките за артистичност обраха отборите на HIGHKARUS 120иБУЛГАР-БУЛГАР с пълен актив от 50 точки от журито. Втори станаха KOCH MOBILE, сватбарите от JUST IDIOTS и SKIMMY с по 49 точки, а третата позиция си разделиха OSELLA SOAPBOX RACE CAR, ваната на КЛЕОПАТРА, обирджиите от THE HORNET, F-16 SOAPBOX и БУЛГАР ХИГС с по 48 точки.

В проекта се включиха над 210 желащи, като повече от 160 достигнаха до етапа на гласуване. От тях бяха отсети 75 отбора, а на старта застанаха 59 отбора. 54 финишириха.

450-метровата отсечка на булевард „Черни Връх“ се нареди в историята като една от най-стръмните, използвани в Red Bull Soapbox състезание.

Още снимки.