Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц: Чеко изведнъж реши да не ми даде никакво пространство или място

Сайнц: Чеко изведнъж реши да не ми даде никакво пространство или място

11255
0
Серхио Перес и Карлос Сайнц
Серхио Перес и Карлос Сайнц, снимка Ред Бул Контент Пуул

Карлос Сайнц коментира удара със Серхио Перес в Гран при на Азербайджан. Пилотът на Ферари заяви, че е държал волана направо и че мексиканецът не му е оставил достатъчно място. В същото време Кристиан Хорнер хвърли вината за инцидента върху испанеца.

Сайнц потегли от трета позиция в днешния старт по улиците на Баку. Испанецът нямаше добра реакция и беше изпреварен от Перес във втори завой. После той остана зад мексиканеца и не успя да го изпревари.

Състезателят на Ферари се движеше на четвърто място след спирането си в бокса и навлизането в заключителната фаза на борбата. В същото време Перес започна леко да изостава, тъй като се бореше зад Льоклер, който беше с износени задни гуми.

В предпоследната обиколка Сайнц атакува и задмина Перес от външната страна на първи завой. След това испанецът се доближи до Льоклер на следващия завой. Перес на свой ред опита да контраатакува на следващата права. За нещастие, двамата не се разбраха и последва сблъсък, който изпрати двамата в стената. По този начин Сайнц и Перес отпаднаха и „подариха“ подиума на Джордж Ръсел

Размишлявайки върху случилото се, Сайнц, каза следното:

„Направим нормалната си състезателна линия, която правим във всяка обиколка на тази писта. Излизайки от завой 2, винаги се отклоняваме малко наляво, но без да правим някаква странна или хаотична маневра“, сподели Сайнц.

„Шарл, който беше, пред мен също се движеше наляво. Аз просто следвах неговия слипстрийм и не знам какво стана после. Чеко изведнъж реши да не ми даде никакво пространство или място“, добави пилотът на Ферари.

Сайнц повтори, че се е придържал към нормалната си състезателна линия и хвърли вината върху съперника си.

„Ударих се директно в бариерата и в бетонната стена“, каза Сайнц. „Приближих се много бързо зад Шарл и Чеко. Бях запазил добре гумите си. Изпреварих Чеко, докато той се бореше с Шарл и след това излязохме заедно от завой 2. Направих нормалната си състезателна линия.“

„Не направих никакви странни маневри или нещо подобно. Но по някаква причина, която все още не разбирам, се сблъскахме. Мисля, че той имаше достатъчно място. Не съм правил никакво странно движение. Но предполагам, че това са състезанията понякога – правиш 48 обиколки и след това стигаш до две обиколки до края и се случва такова нещо“, заключи Карлос Сайнц.

Същевременно Перес сподели своята версия на инцидента в 50-тата обиколка на Гран при на Азербайджан.

„Супер разочарован съм, че и двамата завършихме уикендите си по този начин. Просто е жалко. Когато излязохме от завой 2, имаше метър разстояние между автомобилите. И след това в рамките на метър или два завършихме с контакт“, каза Перес.

„Очевидно разбирам какво се опитваше да направи Карлос, за да следва струята на Шарл, но аз бях там, разбирате ли? Всичко се случи много бързо, тъй като той имаше по-голяма скорост. Начинът , по който се движеше, означаваше, че той докосна предната ми дясна гума доста бързо.“

Кристиан Хорнер също изказа мнението си за инцидента между Перес и Сайнц. Шефът на Ред Бул хвърли изцяло вината върху пилота на Ферари

„Само като гледах повторението ми се стори, че Карлос пресича пистата вляво“, каза Хорнер пред Viaplay. „Това беше масивен инцидент, който нанесе огромни щети. Това ни коства точки, решаващи точки за Чеко и за конструкторите, което е много разочароващо.“

Инцидентът между Перес и Сайнц беше разследван от стюардите на ФИА. Те решиха да не наказват нито един от двамата пилоти за случилото се.