Начало WRC News Саудитска Арабия с 10-годишен договор за домакинство на WRC кръг от 2025...

Саудитска Арабия с 10-годишен договор за домакинство на WRC кръг от 2025 г.

389
0

Световният рали шампионат (WRC) ще има кръг в Саудитска Арабия като договорът за домакинство е за 10 години. Страната ще влезе в първенството от догодина. Новината бе съобщена по време на уикенда за рали Сардиния, шести кръг от тазгодишния шампионат. Тя означава, че WRC ще се завърне в Близкия изток за първи път от последната надпревара в Йордания през 2011 г. Според официалното съобщение „споразумението подчертава отдадеността на WRC да предоставя на феновете по цял свят вълнуващо изживяване“. На въпрос дали шампионатът няма проблем с организирането на кръг в Саудитска Арабия – страна, която все още е свързвана със системно нарушаване на човешки права, промоутърът на шампионата каза, че не вижда никакви грижи.

Организаторите от Саудитска Арабия възнамеряват състезанието да се провежда по различни настилки – от вулканични скали до пясъчен, пустинен терен

Това ще са нови условия за екипажите. В страната вече се е провеждало рали Дакар. Освен това се организират редица други спортни прояви, включително кръг от Формула 1 – на улична писта в Джеда. Председателят на местната автомобилна и мотоциклетна федерация принц Халид бин Султан ал Абдула Ал-Фейсал коментира, че в страната му се вълнуват да посрещнат WRC.

„Включването на още една дисциплина от автомобилния спорт потвърждава трансформацията ни в център на моторспорта в региона. От 2025 г. при нас ще се провеждат кръгове от Формула 1, Формула Е, Extreme E, рали Дакар и сега WRC. Това е изключително постижение“, посочи той.

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем коментира, че това е „велик момент за автомобилния спорт в Близкия изток“. Той самият е бивш рали пилот

„Световният рали шампионат не е посещавал региона в продължение на повече от десетилетие. От личен опит познавам уникалните предизвикателства, пред които ще се изправят екипажите догодина“, каза още Бин Сулайем.

Саудитска Арабия плаща $55 млн. годишно, за да организира кръг от Формула 1. Толкова е и таксата на Катар. Само Азербайджан дава повече пари – $57 млн. Над 50 милиона годишно плаща и Бахрейн, за да организира F1 надпревара. Ралитата нямат такива такси, но организацията им е сложна и натоварена.