Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Себастиан: Новият двигател беше ключов за успеха

Себастиан: Новият двигател беше ключов за успеха

73
0

Себастиан Фетел смята, че използването на новата спецификация на задвижващата система на Ферари е бил от ключово значение за успеха в Монреал. Германецът спечели Гран при на Канада и излезе с една точка пред Люис Хамилтън в шампионата, който завърши едва 5-и на пистата Жил Вилньов.

„Новият мотор ни помогна на това трасе повече отколкото би било на други, тъй като тук двигателят има голямо значение, обясни Себастиан. – Имахме ново масло и гориво за това състезание. Партньорството ни с Шел е много важно.“

Фетел не смята, че лидерството в шампионата към този момент от сезона е толкова важно. „Състезанието може да бъде описано като перфектно, каза Себастиан. – Да спечеля днес за Ферари е голям чест. След дълга пауза, в която тимът не е печелил тук (за последно през 2004 г.), хората в екипа ще бъдат супер доволни.

Това е 50-а победа в кариерата ми. До края на шампионата има още много време и не съм загрижен от това дали водя в него или не. Но това, че повеждам отново все пак има добър страничен ефект.”

Фетел каза още, че е бил притеснен да не излязат хора на трасето при развяването на карирания флаг обиколка по-рано. Германецът бързо бе предупреден по радиото, че това не е коректно и той трябва да продължи да се движи с конкурентно темпо.

„Видях на телевизионния екран на пистата, че карираният флаг е развян, обясни германецът. – Затова бях малко объркан. Казах на тима, че смятам, че състезанието не е свършило. Те ми казаха, че наистина не е и трябва да продължа да натискам. А в същото време някои от маршалите вече празнуваха.”

Неговият съотборник във Ферари Кими Райконен обаче е върнал газта рязко веднага след финала, което според движещия се зад него Карлос Сайнц с Рено го е накарало да намали дотолкова, че е загубил 4-5 секунди в завой 2.

В крайна сметка заради грешката класирането бе сформирано след 68-ата обиколка от общо 70. Това доведе до само една промяна – Магнусен бе класиран 13-и, Перес 14-и, при положение, че Серхио го изпревари в 69-ата обиколка.