Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шефът на аероотдела на Ред Бул Продрому се връща в Макларън

Шефът на аероотдела на Ред Бул Продрому се връща в Макларън

45
0
Питър Продрому

Шефът на аеродинамичния отдел на Ред Бул Питър Продрому се връща в Макларън, заяви през уикенда за Гран при на Япония управляващият директор на тима от Уокинг Джонатан Нийл. Отборът от Милтън Кийнс обаче е решен да го задържи, което изглежда ще доведе до сблъсък между тях.

Да, привлякохме Питър. Наистина се вълнуваме, че ще се присъедини към екипа. През цялата година правим редица неща, насочени към подсилване на отбора с поглед към 2015 г. и (връщането на) Хонда, за да сме сигурни, че тимът ще остане на челни позиции в F1 и ще побеждава. На момчетата им е много трудно да полагат толкова усилия и да получават такива резултати (като тазгодишните), но не възнамеряваме още дълго да сме в тази позиция. Тепърва ще се случват разни неща. Предстои много в краткосрочен план – заяви Нийл на пистата Сузука.

Той допълни, че Продрому ще има сериозен принос в работата на Макларън – двамата се познават отпреди. Според Нийл аеродинамикът е важен, но нито един човек не е в състояние сам да донесе разлика в отбор като този от Уокинг.

Продрому работи в Макларън в периода 1991-2006 г. преди да последва Ейдриан Нюи в Ред Бул. Смята се, че той е бил сред кандидатите да наследи гениалния конструктор, когато Нюи реши да се оттегли. Договорът му с тима от Милтън Кийнс е до края на 2014 г. и Кристиан Хорнер предупреди, че ако аеродинамикът е твърдо решен да напусне, то това няма да стане скоро:

С Питър имаме дълго сътрудничество, той е сред най-ценните членове на екипа, а освен това има доста време до изтичането на контракта му. Няма да го принуждаваме да остава. Ако изборът му е да си тръгне, то това ще стане в края на договора, но дотогава има доста време.

В Корея шефът на Макларън Мартин Уитмарш намекна за ново попълнение в екипа, което ще превземе заглавията в медиите. Тогава се спекулираше, че може би става дума за Рос Браун вследствие на свързващи англичанина с Хонда слухове. От Мерцедес опровергаха информацията, че Браун напуска в края на сезона с изявлението, че няма никакво взето решение относно поста шеф на отбора от Бракли.

Самият Браун обясни по-рано тази година, че постепенно прехвърля отговорности на присъединилия се официално към Мерцедес в началото на юни Пади Лоу. На Сузука заяви следното пред Скай Спортс:

Мисля, че е необходимо много ясно да определим кой е начело, а очевидно и аз имам нужда от мотивация, за да продължавам. Според мен ситуацията в момента е различна спрямо тази отпреди 12 месеца, когато бяха взети някои от решенията.

На въпрос дали ще напусне Формула 1, ако не е шеф в Мерцедес, Браун допълни:

Няма задължително да си тръгна от спорта.