Начало Автомобилни новини Shell и Codexis внедряват на биогорива от следващо поколение

Shell и Codexis внедряват на биогорива от следващо поколение

44
0

Royal Dutch Shell plc и Codexis, Inc. днес обявиха разширяване на споразумението си за разработване на нови още по-добри ензими, чрез които да се ускори комерсиализирането на биогоривата от следващо поколение. Shell увеличава и дяловия си капитал в Codexis и ще има още един представител в борда на директорите на компанията.

Като част от споразумението Codexis ще работи в тясно сътрудничество с Shell и Iogen Energy Corporation, за да бъде увеличена продуктивността на ензимите, използвани от Iogen в процеса на производство на етанол от целулоза. Водещата в света демонстрационна фабрика на Iogen в Отава, Канада сега произвежда стотици хиляди литри етанол от съдържащи целулоза отпадъци от селскостопански култури, като например слама.

Съвместната изследователска програма с Codexis цели увеличаване на производството на етанол от целулоза в Iogen и съкращаване на срока до предлагането му на пазара. Технологията на Iogen използва ензимите за разграждане на целулозата от селскостопанските култури и превръщането й в захари, които след ферментация се превръщат в етанол.

Новото споразумение между Shell и Codexis се явява продължение на сътрудничеството, обявено през ноември 2007 г. за проучване и на други биогорива и изследване и разработване на нови ензими, които директно превръщат биомасата в компоненти, близки до тези на бензина и дизела. Codexis ще провежда изследванията в центъра си в САЩ и в нов изследователски комплекс в Будапеща, Унгария.

Royal Dutch Shell plc (shell.com/aboutshell.) е регистрирана в Англия и Уелс, със седалище на управление в Хага и акциите и се търгуват фондовите борси в Лондон, Амстердам и Ню Йорк. Компаниите Shell развиват в над 110 страни в света дейности като: проучване и производство на нефт и газ; производство на и търговия с втечнен природен газ (LNG) и синтетичен дизел от природен газ (GTL); производство, продажба и дистрибуция на петролни продукти и химикали; а също и с възобновяеми енергийни проекти, включващи вятърна и слънчева енергия.

Codexis Inc. (codexis.com) е компания за чисти технологии. Тя разработва промишлени биокатализатори, включващи ензими и микроорганизми. Технологиите на Codexis се използват в енергийния сектор за разработване на следващо поколение биогорива от нехранителни суровини, както и от фармацевтичните компании за икономически ефективно производство на лекарства за хуманната медицина. Бъдещата търговска дейност включва управление на въглеродните емисии, пречистване на промишлени и отпадъчни води и производство на химикали.

Допълнителна информация:

• Royal Dutch Shell plc развива своята дейност в съответствие с изискванията на местните законодателства по отношение на биогоривата и със своя опит, познания и активи е най-големият световен дистрибутор на горива. Компанията работи с производители на биогорива, за да осигури икономически ефективно производство като същевременно поставя към тях изисквания свързани с интересите на обществото и защита на околната среда.

• Shell е лидер в разработването на следващо поколение биогорива от нехранителни биоматериали, с използването на алтернативни процеси за получаване на високоефективни горива. Глобалната програма на Shell за биогорива включва сътрудничесто с Iogen, Choren, Codexis, Virent и Cellana, както и много академични институции от целия свят.