Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шести пореден полпозишън за Хамилтън в Австралия

Шести пореден полпозишън за Хамилтън в Австралия

3912
0
Люис Хамилтън
снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели първата позиция за Гран при на Австралия за шеста поредна година. Пилотът на Мерцедес победи в квалификацията на пистата Албърт парк, след като бе най-бърз и в трите свободни тренировки преди това. Мерцедес окупира първа редица благодарение второто място на Валтери Ботас. Съперниците от Ферари Себастиан Фетел и Шарл Льоклер се класираха трети и пети, разделени от Макс Верстапен (Ред Бул).

Температурата на пистата падна малко и в самото начало на сесията вече бе под 40 градуса

Ландо Норис пръв излезе на трасето в Q1. Тимът на Макларън получи глоба от 5000 евро след сутрешната тренировка – за опасно пускане на британския пилот в питлейна, заради което Роберт Кубица трябваше да свърне настрани, за да не го удари.


1:24.654 мин бе първото време в таблицата, като междувременно Фетел и Шарл Льоклер започнаха бързи обиколки с гуми медиум. Немският пилот на Ферари записа 1:23.891 мин. Льоклер даде 1:23.326. В Мерцедес започнаха квалификацията със софт и Хамилтън веднага бе най-бърз с 1:22.681 мин. Ботас свали 0,023 сек от това постижение. Фетел се доближи на 0,227 сек в следващия си бърз тур, докато Макс Верстапен бе на половин секунда от най-силното в този момент време.

5 минути преди края на Q1 в зоната на изпадащите бяха Кевин Магнусен, Ланс Строл, Алекс Албон, Джордж Ръсел и Роберт Кубица.

Хамилтън подобри още времето си – до 1:22.043 мин, а Верстапен бе излязъл трети

Фетел заемаше четвърта позиция, следван от Серхио Перес, Ромен Грожан, Нико Хюлкенберг, Пиер Гасли, Даниел Рикиардо и Норис.

В самия край на първия квалификационен сегмент всички бяха на трасето. Льоклер оглави класирането, вече със софт – 1:22.017. Кубица удари бариера и спука гума. Той и съотборникът му Ръсел останаха в дъното на класиране. От Q1 отпаднаха още Сайнц, Строл и изненадващо – Гасли заради забавяне в пита.

Мерцедес и Ферари бяха на пистата веднага, след като Q2 стартира

Температурата на пистата вече бе 37 градуса. След първите бързи обиколки Льоклер бе начело с 1:21.739 мин. Хамилтън бе на 0,122 сек, Фетел – на 0,173. Ботас свали половин секунда от постижението на Шарл. Верстапен записа второ време, на 0,471 сек зад Валтери. В зоната на изпадащите бяха Грожан, Квят, Албон, Джовинаци и Норис.

3 минути преди карирания флаг за Q2 всички отново бяха на пистата с изключение на Льоклер. Хамилтън се върна на първата позиция, но голямата битка бе във втората част на колоната за класиране в топ 10. В нея се отличи Норис, който се класира за Q3. Грожан също подобри времето си, но пилотите на Рено Рикиардо и Хюлкенберг не прескочиха прага.

Фетел пък бе допуснал сериозна грешка в 12-и завой с излизане от пистата и отборът трябваше да провери пода и предната част на Ферари-то му.

Първото време във финалната битка в квалификацията за Гран при на Австралия бе на Грожан – 1:21.983

Хамилтън бе с почти секунда по-бърз, а съотборникът му свали още 0,457 сек от постижението на Люис. Фетел се нареди трети (+0,652 сек), следван от Льоклер (+0,844) и Верстапен (+1,058). Грожан заемаше шесто място пред Магнусен и Норис, а Райконен и Перес бяха в бокса.

Пилотите на Алфа Ромео и Рейсинг Пойнт се включиха в последните опити, започнали три минути и половина преди края на Q3.

Хамилтън пръв започна бърз тур. Английският пилот на Мерцедес успя да подобри времето си и оглави класирането. Ботас остана на 0,209 сек зад него. Льоклер и Фетел не постигнаха напредък. Верстапен успя да влезе между пилотите на Ферари на четвърта позиция. Грожан остана шести пред Магнусен, Норис, Райконен и Перес.