Начало Рали Симеон Симеонов: Ралито е най-трудната дисциплина в автомобилния спорт

Симеон Симеонов: Ралито е най-трудната дисциплина в автомобилния спорт

103
0

Симеон Симеонов е най-прогресиращият състезател в едномарковия рали шампионат на Hyundai racing Trophy в последно време. Мони стартира в него миналата година без никакъв опит, но постепенно започна да подобрява резултатите си и дори в някои отсечки вече бе най-бързият пилот от всички в Хюндай. Така преди последния кръг в Шумен този уикенд Симеон има шанс да се пребори за второто място с Христо Геров, като сигурен шампион е Григор Григоров. За трудностите в рали спорта и с какво му помага и с какво му пречи картинга 17-годишният хасковлия разказа преди старта на рали Стари Столици. 

– От колко годишен се занимаваш с картинг и доколко това ти помага в рали състезанията?

 – Вече 7 години се занимавам с картинг, като започнах от най-малкия клас. Имам две шампионски титли там и натрупах много опит. Имам вече много добри рефлекси и усещам много добре машината, независимо дали става въпрос за картинг или кола. Но картингът също така и ми пречи, тъй като е със задно предаване, а рали колите в Hyundai racing Trophy са с предно. Те се карат по коренно различен начин и в началото това беше голяма трудност.

 – Защо реши стартът ти в ралитата да е точно с HyundairacingTrophy?

– Шампионатът ми предложи много добри възможности. Първата година беше с 3 писти и 3 ралита. Но постепенно шампионатът премина изцяло на рали, което не е минус. Напротив, даже ми харесва. Разбрах, че това е най-трудната дисциплина в автомобилния спорт. Трябва да си много концентриран и много тренировки.

 – През какви трудности премина през двата сезона досега? Свикна ли вече с автомобила?

– Първият сезон беше наистина много труден, тъй като нямах абсолютно никакъв опит с кола. Беше ми трудно дори да превключвам скоростите. Но сега след година вече не се замислям, когато правя някои неща, които трябва да се изпълняват съвсем нормално. Мисля, че постепенно се научавам да карам правилно автомобила.

 – Кой ти е любимият момент от шампионата досега?

 – Този, в който за първи път спечелих отсечка от шампионата на Хюндай. Защото другите момчета са много добри. Всеки е силен в различни отношения. И това, че се движа с тяхното темпо и дори ги побеждавам много ме радва.