Начало Автомобилни новини Система за автономно шофиране на Ford одобрена за 15 европейски държави

Система за автономно шофиране на Ford одобрена за 15 европейски държави

55
0
Системата Ford BlueCruise Hands-Free Driving

BlueCruise вече е достъпна за клиентите на нови автомобили Mustang Mach-E, закупени в държави, разполагащи с Blue Zones, както и в три други европейски държави. Повече от 420 000 автомобила Ford и Lincoln с оборудване BlueCruise се движат по пътищата на света.

След одобрение на Европейската комисия системата Ford BlueCruise Hands-Free Driving вече може да се използва в общо 15 европейски държави. Това осигурява достъп до над 133 000 километра  специално обозначени магистрали в Европа, наречени Blue Zones. Те позволяват на клиентите да предприемат пътувания през множество държави. Например, пътувайки от Швеция до Италия, един водач може да използва BlueCruise през шест държави. Така той може да измине почти 3000 километра и да прекара над 25 часа в шофиране без ръце.

Усъвършенстваната система в помощ на водача от ниво 2 “hands-off, eyes-on” вече е най-широко достъпната от този вид в Европа. BlueCruise е одобрена за клиенти, купуващи нови автомобили Mustang Mach-E, в общо 20 държави по света. Освен това собствениците на предишни модели Mustang Mach-E в някои държави ще имат възможност да получат софтуерна актуализация в бъдеще, за да активират системата.

Първи бяха Великобритания и Испания

При въвеждането си във Великобритания през 2023 г. BlueCruise стана първата система от този вид, получила одобрение в Европа. Тя за първи път предлагаше истинско шофиране без ръце при магистрални скорости. В Испания Ford също беше първият автомобилен производител, който даде възможност на клиентите да използват тази технология по магистралите.

„Смятаме, че BlueCruise може да направи шофирането по магистралите по-лесно и приятно – независимо дали сте в задръствания, или на дълго пътуване, и с последното решение ще можем да предложим на още повече клиенти достъп до технологията в цяла Европа“, заяви Ашли Ламбрикс, генерален мениджър на BlueCruise, Ford Motor Company. „Предлагането на Blue Zones извън Великобритания, Германия и Испания също е важен етап за нас, тъй като позволява на клиентите да използват BlueCruise за международни пътувания.“

Как работи BlueCruise

Когато бъде активирана, системата BlueCruise, поема контрола върху управлението, ускоряването, спирането, позиционирането в лентата и поддържането на безопасна дистанция от предния автомобил, като следи пътните маркировки, знаците за скорост и променящите се пътни условия – от магистрални скорости до пълно спиране в задръствания. Водачите, използващи BlueCruise в Blue Zones, могат да шофират без ръце, стига да продължават да следят внимателно пътя.

А как се гарантира, че водачът ще продължи да следи пътя, докато ръцете му не са на волана? Към него е насочена камера, разположена под контролните уреди. Тя проверява погледа и позицията на главата на водача – дори когато носи слънчеви очила.

По пътищата на света се движат повече от 420 000 автомобила с оборудване BlueCruise, носещи марки Ford и Lincoln. Повече от 342 милиона километра са изминати с използване на системата, като общото време на шофиране надхвърля 3,1 милиона часа.