Начало Други Ситроен взеха и Ма Кинг Хуа в WTCC екипа си

Ситроен взеха и Ма Кинг Хуа в WTCC екипа си

36
0
Ма Кинг Хуа

Ма Кинг Хуа е последното попълнение в пилотския състав на Ситроен за световния шампионат за туристически автомобили. Той се присъединява към деветкратния WRC шампион Себастиен Льоб, четирикратния WTCC шампион Иван Мюлер и Хосе-Мария Лопес за тазгодишното първенство.

През 2013 г. Китай стана нашия пазар номер едно по отношение на произведени автомобили – заяви директорът на Ситроен за комуникации, маркетинг и спорт Арно дьо Ламот. – През миналата година постигнахме ръст от 26%, което е по-добро постижение от увеличението на цялостния пазар – то възлиза на 19%. Моделът С-Елизе (който бе основа за автомобила на марката за WTCC) се произвежда в завода във Вухан в Китай. Поръчките за него вече надхвърлят предварително поставените цели на Ситроен, които искат през 2014-та да реализират 100 000 броя от колата на китайския пазар. При това положение присъствието на местен пилот е повече от логично за отбора.

Ситроен Рейсинг обаче не взимат Ма Кинг Хуа единствено заради важността на домашния му пазар. Те провеждаха в продължение на няколко месеца тестове, преценявайки потенциалните кандидати и предпочетоха точно него, след като видяха и представянето му на писта.

26-годишният пилот е роден в Шанхай, като в кариерата си достига и Формула 1 като бе част от екипите на Испания Рейсинг и Катерам. Участвал е в китайския шампионат за туристически автомобили.

Избрахме Ма Кинг Хуа не само заради националността му, но и заради представянията му. Впечатлението от него бе положително по време на различните тренировки – сподели и шефът на Ситроен Рейсинг Ив Матон. – Няма да имаме възможност да участваме с четири автомобила във всички кръгове на първенството през първия ни сезон, но успяхме да направим подходяща програма. Ма ще се състезава в последните два европейски кръга – в Москва и на Спа-Франкоршамп, а след това ще кара в домашните си надпревари в Шанхай и Макау. Петата надпревара от програмата му ще бъде определена по-късно.

Самият пилот заяви, че за него е чест да бъде избран от Ситроен Рейсинг и той ще се постарае да използва максимално тази възможност да кара в заводски отбор.